U trendu

Moćni mineral nema koju bolest ne sprečava

Ovaj mineral je od velikog značaja za čovekovo zdravlje.

Selen je esencijalni mineral od velikog značaja za čovekovo zdravlje. Neophodan je za život i normalno funkcionisanje organizma.

Nauka potvrđuje da se važnost selena ogleda u njegovoj antioksidativnoj zaštiti i detoksikaciji organizma, doprinosi normalnoj funkciji štitaste žlezde, normalnom energetskom metabolizmu, pravilnoj funkciji imunog sistema, normalnoj reprodukciji i procesu spermatogeneze, održavanju normalne kose, kože i noktiju.

Ovaj moćni mineral je slabo zastupljen u našem organizmu, ima ga tek u tragovima, i zbog toga je jako bitno da ga unosimo na druge načine.

Namirnice koje predstavljaju najbogatiji izvor selena su meso i riba. Tunjevina je posebno bogata selenom. Svima je poznato da su jaja dobar izvor proteina, ali su pored toga bogata selenom, posebno žumance. Još načina da unesemo selen u organizam je putem sira, integralnih žitarica, belog luka, soje, pečuraka i testenina. Takođe, bitno je napomenuti da koncentracija selena u hrani varira, te da nije uvek moguće nadomestiti ga na taj način.

Zbog slabe ishrane proteinima, kao i zbog manjeg unosa ribe i žitarica, sve češće je prisutan nedostatak selena u populaciji. Njegov nedostatak utiče na ubrzan rad srca, pad imuniteta pa čak i na plodnost muškaraca. Često ne postoje jasni simptomi, pa je teško zaključiti manjak selena u organizmu.

Za nadoknađivanje ovog važnog minerala preporučuju se dodatne doze u vidu tableta koje obezbeđuju selenometionin, organski oblik za bolju apsorpciju i iskoristljivost selena u organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.