Moćni prečišćivač: Koristite ovu biljku da izbacite štetne materije iz vode koju pijete

U današnje vreme voda koju pijemo puna je teških metala i toksina. Kada uzmemo u obzir i stare cevi kroz koje ta voda teče do naših domaćinstava, problem postaje još gori.

U takvoj vodi iz slavine mogu se naći razne štetne i opasne materije, poput fluorida, žive, aluminijuma, bakra i nitrata, kao i hlora, koji se koristi za pročišćavanje vode.

Budući da tokom letnih dana imamo još veću potrebu za hidratacijom, jako je važno da pripazimo na kvalitet vode koju pijemo, odnosno trebalo bi da je konzumiramo prečišćenu.

Zašto je to važno? Naime, svakodnevnom konzumacijom kontaminirane vode u organizmu se talože teški metali i toksini, koji s vremenom mogu dovesti do degenerativnih oboljenja.

Osim prokuvavanja i destilacije vode, postoje i drugi, prirodni načini filtracije ili pročišćavanja vode od toksičnih materija.

Isprobajte jedno od takvih rešenja – pročistite vodu korijandrom.

Korijandar za pročišćavanje vode

Korijandar (lat. Coriandrum sativum) neizostavan je sastojak azijskih i meksičkih jela. Izgledom podseća na peršun, ali ima puno intenzivniji ukus.

Hiljadama godina bio je cenjen kod mnogih naroda, a danas je posebno poznat po svojim snažnim prečišćavajućim svojstvima.

Osim toga, jača imunitet, povoljno utiče na probavu i smanjuje nadutost, kao i zadržavanje vode u telu.

Prema studijama, nakon konzumacije većih količina korijandra kroz urin se izlučuju znatne količine žive, olova i aluminijuma.

Sličan prečišćavajući efekat ova biljka ima i kada je stavimo u vodu. Istraživanja su pokazala da je šaka korijandra dovoljna za filtraciju 2 litre vode.

Kada korijandar, bilo sveži ili sušeni, uronite u kontaminiranu vodu, na njega se vežu, odnosno za njega se zalepe, štetne čestice, toksini i metali iz vode. Zahvaljujući tome, takva voda postaje puno sigurnija za piće.

U čemu je tajna korijandra

Dr. Daglas Šauer, naučnik s Ivy Tech Community Collegea u Lafajetu u Indijani, zajedno s timom meksičkih istraživača iz Hidalga, proučavao je načine prečišćavanja kontaminirane vode u Meksiku.

Njegov istraživački tim otkrio je da im za tu svrhu odlično može poslužiti obični korijandar.

U sklopu svog istraživanja otkrili su da ta biljka najbolje na sebe veže živu i olovo, dva izuzetno toksična i opasna teška metala.

Tajna korijandra krije se u strukturi spoljnih zida mikroskopskih ćelija njegovih listova. Njihova porozna struktura omogućuje brzu apsorpciju teških metala iz zagađene vode u kojoj se nalaze.

Kako je korijandar lako dostupan i možete ga i sami uzgojiti, zaista se radi o povoljnom i odličnom prirodnom sredstvu filtriranja vode.

Zahvaljujući tome može se primeniti za prečišćavanje vode u siromašnijim zemljama.

Studije su pokazale da korijandar ima snažniji prečišćavajući efekat od skupih filtera s aktivnim ugljem.

Inače, sličan efekat apsorpcije štetnih materija iz vode imaju, na primer i maslačak i peršun.

Kako uz pomoć korijandra pročistiti vodu

1. Primenom sušenog korijandra

Listove korijandra možete osušiti, a zatim i usitniti pa njima napuniti kuglicu ili vrećicu za čaj.

Takvu vrećicu s korijandrom potom stavite u vodu i ostavite da odstoji par sati kako bi biljka apsorbovala teške metale i druge nečistoće.

2. Primenom svežeg korijandra

Svežanj korijandra zajedno sa stabljikama stavite u bokal pun vode koju želite da filtrirate.

Ostavite da odstoji nekoliko sati. Pre konzumacije vode izvadite korijandar.

Korijandar se može staviti i u cev kroz koju protiče voda.

On će propustiti vodu, a zadržaće štetne materije i opasne metale, piše Alternativa za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.