U trendu

Mogu da vas UBIJU: 5 najopasnijih mitova o hipertenziji

Opšte je poznato da svako ozbiljno oboljenje započinje nečim beznačajnim, pa dobro razmislite da li ćete ignorisati „neznatno“ povišenje pritiska

Visok krvni pritisak danas je stanje od kojeg pate milioni ljudi. Mnoge stvari se znaju o hipertenziji, ali i dalje postoje mnogi mitovi koji mogu da budu izuzetno opasni ako slepo verujete u njih.

Predstavljamo vam 5 najčešćih:

1. Visok pritisak ne dolazi bez glavobolje, mučnine i tačkica pred očima

Ovi prateći simptomi su zaista veoma česti, ali ne treba da ih čekate! Njihovo odsustvo nije znak da je sve u redu sa vašim zdravljem, jer se kod mnogih pacijenata često ne pojavljuju. Ako zbog odustva ovih simptoma ne pijete prepisanu terapiju, značajno povećavate rizik od moždanog udara.

2. Terapija za minimalnu hipertenziju nije obavezna

Opšte je poznato da svako ozbiljno oboljenje započinje nečim „beznačajnim“. Čak i „beznačajno“ povišen pritisak šteti krvnim sudovima mozga i srca. Svako povećanje vrednosti je korak ka pogoršanju srčanog zdravlja i korak bliže srčanom ili moždanom udaru. Ako je pritisak već na ivici iznad indikativne vrednosti za hipertenziju, to je dobar razlog da što pre posetite lekara.

3. Jedini spas su lekovi

Lekovi su zapravo privremena mera. Najvažnije je da se eliminiše uzrok, jer lečenje posledice nema trajni efekat. Kod hipertenzije je najvažnije da razmislite o svom stilu života i loše navike zamenite dobrim, naročito kada je reč o ishrani. Konsultujte se sa lekarom i koja je fizička aktivnost za vas najbolja. Sve to u kombinaciji s lekovima može da spreči dalji razvoj bolesti i da dovede do poboljšanja.

4. Ako lek za pritisak ne pomaže, ne treba ga više uzimati

Jedna od najopasnijih zabluda. Ako lek ne funkcioniše, to treba reći lekaru, koji će vam prepisati drugu terapiju. Verovanje u ovaj mit i izbegavanje terapije i lekara doslovno može da vas ubije!

5. Hipertenzija će vam pogoršati kvalitet života zauvek, i to ne može da se promeni

Uz zdrav način života i odgovarajuću terapiju većina stvari u životu ne mora da se promeni.Štaviše, pacijenti koji su promenili loše navike priznali su da im je život sada mnogo bolji jer su počeli mnogo više da brinu o sebi i tako su sprečili druge ozbiljne bolesti!

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.