U trendu

Mogući razlozi zašto ne možete da zatrudnite

Informacije koje će vam svakako biti od koristiti ukoliko planirate roditeljstvo.

Glavni uzroci koji smanjuju šanse za trudnoćom su poznati: porod i dojenje, pilule za kontrolu rađanja, pušenje. Međutim, vrlo često čak i nepostojanje tih razloga ne garantuje da ćete zatrudneti.

Postoje skriveni uzroci koje ćemo vam sada otkriti.

Trošite previše trans masti

Smetnje trans masti – koje se nalaze u pečenim proizvodima, pizzama, grickalicama kao što su čips, pržene hrane – mogu negativno uticati na plodnost, što znači da se ne javlja ovulacija. Pokušajte ograničiti potrošnju tih namirnica. Njihovo konzumiranje umesto zdravih ugljenih-hidrata može uzrokovati do 73% povećanog rizika za poremećaj ovulacije. Kada želite da jedete ove trans-masne ugljene-hidrate, bolje je jesti grickalice kao što su banane, ražnjići od integralnog zrna, bademi, ili jogurt s bobicama.

Prekomerno vežbanje
Vežbanje može u određenoj meri poboljšati vašu plodnost, ali važno je dobiti odgovarajuću količinu vežbanja. Previše može uticati na ravnotežu energije i negativno uticati na vaš reproduktivni ciklus. Istraživanja su pokazala da dugotrajna i intenzivna dnevna vežba može utiecati na vašu sposobnost trudnoće. Umerenost je ključ za održavanje vašeg zdravlja i dobrobiti.

Indeks telesne mase je nizak

Imajući niži od normalnog BMI-ja može vam povećati rizik od poremećaja jajnika, neplodnosti i prevremenog poroda. Poremećaji ishrane mogu biti povezani s nižim BMI i ponekad mogu negativno uticati na menstruaciju i plodnost. Ako smatrate da ne može pratiti vašu ishranu, možete koristiti specijalne aplikacije koje će pratiti vaše kalorije i težinu, kao i druge zdravstvene simptome.

Vaš partner je pod stresom

Istraživanja pokazuju da na muškarčevu plodnost značajno utiče stres u životu, uključujući rad, porodica i društveni život. Njegova nemogućnost nošenja sa tim problemima ima najveći negativni učinak.

Koristite pogrešna maziva

Kako biste poboljšali šanse trudnoće, pažljivo izaberite ispravnu vrstu maziva za vas. Dobra vijest: postoje maziva koja mogu biti korisna za mušku plodnost. Neki imaju odgovarajuću razinu pH (7,2-8,0). Drugi sadrže magnezijske ione i kalcijum koji imitiraju vlastite prirodne tekućine. Također je dokazano da bebi ulje može uticati jako povoljno na plodnost.

Ne izračunavate pravilno plodne dane

Ponekad je teško napraviti tačna predviđanja, pogotovo ako je vaša ovulacija neredpvna. Međutim, tehnologija vam može pomoći. Postoje aplikacije kao što su „Flo Period Tracker“ (besplatni za iOS i Android) koji precizno predviđaju cikluse. Osim toga, nakon što zatrudnite možete zadržati aplikaciju jednostavnim prebacivanjem na način trudnoće i uživajući u informacijama o razvoju bebe i prilagođenim zdravstvenim spoznajama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.