U trendu

Mokraća vam čudno miriše? Postoji čak 5 uzroka, proverite da li morate hitno da se javite lekaru

Osim hrane, određeni zdravstveni problemi mogu uzrokovati neobičan miris urina, piše Exspress. Prosečna zdrava osoba mokri četiri do osam puta dnevno, a bešika je sposobna da zadrži oko pola litra urina.

Postoji ogroman broj stvari koje mogu uticati na miris i izgled urina. Čak i multivitaminska pilula može biti krivac za smrdljiv urin. Ishrana i hidratacija mogu uticati na izgled i miris urina, ali infekcije, lekovi i medicinska stanja mogu izazvati oštar miris.

Sushma Srikrishna, uroginekolog iz bolnice London Bridge, otkrila je pet razloga zbog kojih urin može imati pomalo čudan miris.

1. Hrana, suplementi i lekovi

„Lekovi koji sadrže sumpor, neki antibiotici, lekovi za dijabetes i lekovi za reumatoidni artritis mogu učiniti da urin miriše na jaja zbog stvaranja hemikalije sumpora koja se izlučuje urinom“, otkrila je dr Srikrišna.

„Dodaci kalcijuma i vitamina D takođe mogu učiniti da urin smrdi na ribu, dok suplementi gvožđa i algi mogu da izazovu metalni miris. Ne možete ništa da uradite povodom toga, sačekajte dan ili dva ako je u pitanju hrana, smanjite unos suplemenata“, savetovala je.

Razne namirnice, kao što su kafa, špargle, prokelj, luk i određeni začini kao što su beli luk, kari i losos i alkohol, takođe mogu da promene miris urina.

Pored toga, ishrana sa visokim sadržajem soli može povećati koncentraciju urina i povećati njegov miris. Određeni suplementi koji sadrže vitamin B6 rastvorljiv u vodi takođe mogu doprineti jakom mirisu urina.

2. Infekcije

Najčešći uzrok medicinske zabrinutosti zbog lošeg zadaha je infekcija urinarnog trakta.

dr. Jo Bailei, iz VJJ Health, rekla je: „Jedan od razloga zašto su žene posebno sklone infekcijama urinarnog trakta je taj što su njihove uretre mnogo kraće od muškaraca.

„Ovo omogućava bakterijama da uđu u mokraćnu bešiku. Glavna bakterija koja uzrokuje UTI je e-coli, koja se može smestiti u sluznicu bešike“, dodala je ona.

„Spoljne bolesti retko ostavljaju utisak oštre mokraće, iako to može biti miris koji dolazi iz vaginalnog iscedka“, objasnila je dr Sušma.

„Hlamidija i trihomonijaza su dve polno prenosive bolesti koje su povezane sa smrdljivim urinom, pa ako sumnjate na to, odmah se testirajte i lečite“, savetovala je ona.

3. Metabolički poremećaj

Redak genetski poremećaj može biti povezan sa lošim mirisom urina.

„Ako vaš urin miriše kiselo ili riblje, možda imate zdravstveno stanje koje se zove trimetilaminurija, zbog čega imate užasan telesni miris bez obzira koliko perete zube, tuširate se ili se kupate“, rekla je dr Sušma.

„Trimetilaminurija je češća kod žena, a simptomi se mogu pogoršati ili postati vidljiviji oko puberteta, pre ili tokom menstruacije, nakon uzimanja oralnih kontraceptiva ili oko menopauze“, objasnila je ona.

4. Fistula

Drugi uzrok može biti fistula između rektuma i bešike, što može dovesti do curenja sadržaja stolice u mokraću, ali to je malo verovatno.

5. Dijabetes

Jedan od prvih načina na koji se dijabetes manifestuje često je kroz bešiku, zbog čega želite da češće mokrite. Urin može imati voćni ili slatki miris, a to je zbog viška šećera koji izlučuju bubrezi, koji nisu u stanju da pravilno prerade šećer.

„Urin slatkog mirisa je najverovatnije znak dijabetesa tipa 2, koji se dijagnostikuje kasnije u životu. Takođe možete imati urin voćnog ili slatkog mirisa, zahvaljujući dodatnom šećeru koji izlučuju bubrezi“, rekla je dr. Sushma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.