U trendu

Mokrenje u krevetu – rešite problem razgovorom

Čak svako peto dete danas ima problema sa mokrenjem u krevetu. Upravo zbog svoje učestalosti, ovaj poremećaj je poznat i u medicinskim knjigama. Ono što ga čini dodatno teškim za svako dete jeste nedostatak razumevanja srži samog problema.
Način na koji se roditelji ophode prema samom problemu može i te kako uticati na samopouzdanje deteta, način na koji se ono sa ovim problemom nosi i koliko uspeha ima u kontroli svoje bešike.
Dakle, jedna od najbitnijih polaznih tačaka jeste upravo razgovor sa detetom. Objasnićemo koji su to najuspešniji verbalni načini za pobeđivanje ovog u najmanju ruku nezgodnog problema.
Najpre se dobro informišite
Primera radi, u razredu od 30 đaka, prosečno čak šestoro njih ima problema sa mokrenjem u krevetu noću. Stoga je jako bitno detetu koje ima takve probleme staviti do znanja da postoji mnogo dece koja se bore sa istim problemom. Na ovaj način ćete svom detetu u startu skinuti ogroman teret s leđa jer će znati da nije jedino. Jako dobar pristup je takođe i da, ukoliko su i roditelji imali sličnih problema u detinjstvu, ispričaju to detetu. Tako će dete shvatiti da je ovo problem koji se može tokom vremena pobediti, a upravo će mu roditelji poslužiti kao uzor.
Zatim treba naglasiti da se to ne dešava njihovom krivicom. Potrudite se da detetu na razumljiv način objasnite glavne uzroke ovog problema.
Dešava se da neka deca toliko čvrsto spavaju noću da uopšte i ne osete kontrakcije bešike…
Isto tako treba naglasiti i da je lekar (pedijatar) još jedna od osoba koja detetu može puno pomoći u uspešnom rešavanju problema i da se toga ne treba stideti. Ispitivanje koje pedijatar izvrši može pomoći u eliminisanju medicinskih uzroka, poput uroloških poremećaja ili kontrareakcije na određene lekove.
Još jedan od jako dobrih načina da se problemu sa mokrenjem stane na put jeste da se razgovorom sa detetom postignu male promene njegovih navika. To su: odlazak u toalet pre spavanja, izbegavanje slane hrane i konsumiranje manje količine tečnosti pre spavanja. Ove i slične promene mogu neverovatno puno pomoći da dete preko noći ostane suvo. Zato nikako ne treba propustiti priliku da se detetu stavi do znanja kako i ono samo sebi može jako puno da pomogne.
Ne treba svaljivati krivicu na dete
Problem mokrenja u krevetu nema apsolutno nikakve veze sa lenjošću ili tvrdoglavošću, jer na kraju nikome nije cilj, a ni prijatno, da spava u mokrom krevetu.
Ne treba nikako ponižavati dete kad se ovo desi
Začikavanje deteta kad do ove male nezgode dođe i maltretiranje u vidu svaljivanja krivice i potenciranja toga – neće samo negativno uticati na samopouzdanje deteta već će mu i dodatno otežati buduće pokušaje da svake večeri ostane suvo.
Kazne ne pomažu
Treba izbegavati kazne i ne treba gubiti strpljenje jer to ne daje rezultate, a detetu stvara dodatne psihičke probleme. Sam postupak održavanja kreveta suvim izuzetno je dug i naporan proces, na koji imaju uticaja svi članovi porodice. Zato je važno održati pozitivan stav i, pre svega, biti jako strpljiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.