U trendu

Morate da spavate tokom dana – to može biti znak jedne bolesti

Dremanje tokom dana može biti rani znak Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Studija u kojoj je učestvovalo 300 penzionera pokazala je da su oni koji su bili veoma pospani tokom dana imali veći nivo akumuliranih amiloida u mozgu, što je glavni uzrok nastanka Alchajmerove bolesti, prenosi B92.net.

Naučnici veruju da se to dešava jer ljudski mozak oslobađa amiloide dok telo spava. Istraživači sa Klinike Mejo u Minesoti ističu da bi prekomernu potrebu za snom tokom dana kod starijih osoba trebalo smatrati upozorenjem.

U istraživanju koje je sprovođeno od 2009. godine do 2016. učestvovala su 283 čoveka starija od 70 godina. Na početku studije nijedan učesnik nije patio od Alchajmerove bolesti.

Doktori su ocenjivali nivo pospanosti i pratili rad njihovog mozga putem skenera. Kod petine pacijenata koji su osećali pospanost tokom dana nivo akumuliranih amiloida u mozgu je bio povećan.

Uočena je povezanost sa delom mozga odgovornim za učenje, emocije i pamćenje.

„Rano uočavanje problema sa pospanošću i lečenje poremećaja sna dovodi do smanjenja nivoa amiloida“, objašnjavaju naučnici.

Doktorka Barbara Bendlin sa Univerziteta Vinkonsin Medison navodi da bi rano otkrivanje prvih znakova moglo da spreči ili odloži pojavu Alchajmera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar