U trendu

Moždani, srčani ili bolest pluća? Ovo su najvažniji simptomi 12 jako ozbiljnih bolesti

Kada je kašalj samo kašalj, a kada je glavobolja simptom koji bi trebalo da vas zabrine?

Donosimo pregledan spisak najvažnijih simptoma koji bi mogli upućivati na neko ozbiljno zdravstveno stanje i koji upozoravaju da je vreme da posetite lekara.

Ipak, uvek može da zbuni činjenica da simptom koji se javlja na jednoj strani tela može upućivati na probleme na drugom delu. Isto tako simptomi koji mogu biti beznačajni sami po sebi, mogu zapravo da otkrivaju ozbiljno stanje i velike zdravstvene probleme. Na vama je da slušate svoje telo, da ga dobro upoznate kako biste sve promene mogli da primetite na vreme, a ako ih primetite, obavezno se javite lekaru, piše Ordinacija.hr.

Simptomi koji mogu biti znak bolesti

1. Simptomi srčanog infarkta uključuju bol, pritisak i stezanje u sredini grudi koje traje duže od nekoliko minuta: bol ili neprijatnost u drugim delovima tela mogu se javiti kao kratkoća daha, hladan znoj, mučnina.

2. Simptomi moždanog udara uključuju „padanje“ jednog dela lica, slabost u rukama, problemi s govorom, vrtoglavica, gubitak stabilnosti i utrnulost. Gubitak vida i glavobolja su takođe neki od simptoma

3. Problemi reproduktivnog sistema koji mogu ukazivati na bolest su krvarenje u sredini ciklusa, svrab, peckanje, iritacija, bol i neprijatnost tokom seksa, bol u karlici ili stomaku, neobičan sekret, nadutost, stalna potreba za mokrenjem.

4. Simptomi koji otkrivaju probleme s dojkama mogu uključivati sekret iz dojke, osetljivost i bol u dojci, kvržice ili zadebljanja na dojci ili području oko dojke.

5. Simptom bolesti pluća naravno uključuje kašalj, ali posebno onaj gde se javlja i krv, kratkoća daha, poteškoće s disanjem, stalni bronhitis ili ponavljajuće upale pluća.

6. Simptomi problema s probavom ili želucem uključuju rektalno krvarenje, krv u stolici ili jako tamnu stolicu. Tu su promjene u probavi, poput nemogućnosti obavljanja nužde, proliva, gastritisa, povraćanja krvi.

7. Da je došlo do razvoja bolesti bubrega mogu otkrivati problemi s mokrenjem, bol pri mokrenju ili stalni nagon za mokrenjem, krv u urinu ili čak mokrenje u krevet tokom noći.

8. Simptomi bolesti kože mogu uključivati promene poput novih madeža, česti osipi ili crvenilo lica i vrata, žutica, modrice koje ne prolaze ili crvenilo kože sa srebrnkastim mrljama.

9. Problemi sa zglobovima i mišićima se mogu otkriti ako bol u njima ne prolazi, na primer imate stalni osećaj peckanja, ukočenosti, upala ili se javlja crvenilo oko zglobova.

10. Simptomi emocionalnih problema uključuju anksioznost, depresiju, umor, napetost, noćne more, nezainteresovanost za dnevne aktivnosti, misli o samoubistvu, halucinacije i lažne misli.

11. Opasne glavobolje mogu biti one koje dolaze naglo, mislite da je najgora glavobolja koju ste ikada imali, ali i one koje se javljaju uz mučninu, vrtoglavicu i povraćanje.

12. Problemi s težinom, oni koji mogu otkriti da imate problema s isranom, često uključuju jaku žeđ, jaku glad, gubitak težine bez razloga, gladovanje, povraćanje, stalnu brigu o tome šta jedete, kompulsivno vežbanje i depresiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.