U trendu

Moždani udar sve češće pogađa ovu grupu ljudi, a prve simptome mnogi zanemaruju

Moždani udar je bolest koja sve više pogađa mlade ljude. Prema statistikama, poslednjih godina 10 do 15 odsto moždanih udara javlja se kod pacijenata starosti od 18 do 50 godina.

„Istraživači ovu činjenicu pripisuju povećanju prevalencije faktora rizika. To uključuje pušenje, višak telesne težine, hipertenziju, dijabetes melitus i poremećaje metabolizma lipida. Ako se ne preduzmu mere, možda u bliskoj budućnosti moždani udar može da postane tipična bolest mladih radno sposobnih ljudi“, kaže dr Aminat Dzhanbekovna Tazartukova.

Odgovor je dao glavni slobodni neurolog Ministarstva zdravlja Moskovske dr Rinat Ravilevič Bogdanov.

Pre svega, to je nasledna predispozicija. Moždani udari u krvnim srodnicima treba da budu posebno alarmantni; kongenitalna hiperholesterolemija (lipidi u krvi) ili abnormalnosti vaskularnog razvoja, poremećena vaskularna kontrola – migrena. U ovom slučaju, rizik od moždanog udara se povećava skoro 2 puta.

Metabolički sindrom: gojaznost, dijabetes, visok krvni pritisak i sedentarni način života, što takođe povećava rizik od moždanog udara u mladosti.

I, na kraju, karakteristike životnog stila: upotreba velikih doza oralnih kontraceptiva, kao rezultat, povećanje zgrušavanja krvi (u dobi od preko 35 godina, rizik od hemoragičnog moždanog udara se povećava za 2 puta). Ako devojka puši, rizik od moždanog udara se povećava za 3 puta, sa visokim krvnim pritiskom – za 10-15 puta, posebno u uslovima dugotrajnog stresa.

Najčešći simptomi moždanog udara:

– zbunjenost koja naglo nastaje (ovo je jedan od prvih simptoma koje ljudi obično ne shvate ozbiljno i ignorišu ga)

– nagla otupelost ili slabost lica, ruke ili noge – pogotovo samo s jedne strane tela

– poteškoće s govorom ili razumevanjem govora drugih

– nagli probleme s vidom na jedno ili oba oka

– nagla vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije

– jaka glavobolja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар