U trendu

Može biti rizično: Lekarka savetuje šta žene nikada ne bi smele da rade prilikom tuširanja

Ako imate naviku da redovno mokrite prilikom tuširanja trebali bi da pripazite – ginekološkinja objašnjava koje su posledice po mokraćni mehur.

Ginekološkinja dr Alisija Defri Tomas kaže kako ženska anatomija nije “dizajnirana” za mokrenje stojeći. Mišići donje karlice ne mogu potpuno da se opuste, što znači da mokraćni mehur se nikada ne može isprazniti do kraja. Rezultat toga mogu biti učestalo mokrenje i slabost rada žučne kese.

I još je jedna okolnost problematična kod mokrenja pod tušem. Pozivajući se na Pavlovljev eksperiment, dr Džefri Tomas kaže:

„Ako urinirate pod tušem, vremenom ćete u svom mozgu stvoriti vezu između zvuka tekuće vode i potrebe za mokrenjem. To dovodi do opasnosti da u nekom trenutku bešika postane osjetljiva čak i pri pranju ruku, sudova ili u bazenu.

Ako zatim postoji i disfunkcija mokraćnog mehura zbog čestog mokrenja u stojećem položaju, to rezultira “najboljim” uslovima za spontanim ispuštanjem mokraće. Zbog toga, ginekološkinja pre tuširanja savetuje obavljanje nužde na toalet šolji, prenosi Fenix-Magazin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.