U trendu

Možete li da dotaknete prste na nogama? Evo šta vam telo poručuje (video)

Čak i oni koji se trude da žive aktivnim životom i redovno vežbaju, često zanemaruju vježbe fleksibilnosti.

Iako se često zanemaruje, poboljšanje fleksibilnosti presudni je deo održavanja celokupnog fizičkog zdravlja, navodi American Council on Exercise. Redovno istezanje može vam pomoći da poboljšate držanje, oslobodite mišićnu napetost pa čak može smanjiti rizik od povreda.

Odličan pokazatelj gipkosti je jednostavna vežba. Pokušajte da se sagnete i prstima dotaknete nožne prste dok su vam noge spojene jedna uz drugu i ravne u kolenima. Ako to ne možete da uradite, krajnje je vreme da poradite na svojoj fleksibilnosti, a u tome bi vam mogli pomoći i saveti Samjuela Čana, fizikalnog terapeuta iz Njujorka koji je u razgovoru za Livestrong otkrio šta telo pokušava da vam poruči ako ne možete da odradite spomenutu vežbu.

Osećate trzanje u zadnjem delu nogu i listovima

Telo vam možda poručuje: Imate slabe potkolenice

Ponekad se slabost u telu može pogrešno tumačiti kao loša fleksibilnost, kaže Čan. U nekim slučajevima osećaj stezanja ili zatezanja na zadnjoj strani nogu dok nastojite da dotaknete nožne prste zapravo može ukazivati ​​na slabe potkolenice, a ne na nedostatak fleksibilnosti.

Ovo je vežba koja bi vam u tom slučaju mogla pomoći:

Osećate zatezanje u donjem delu leđa

Telo vam možda poručuje: Imate problem s lošom pokretljivošću i oštećenjem nerava.

Vežbe pokretljivosti, poput aktivnog istezanja potkolenica, mogu pomoći ublažiti ovaj neprijatan osećaj. Međutim, osim vežbanja važno je obratiti pažnju i na držanje, kao i na to kako sedite.

„Budući da išijas dolazi iz kičmeni stub, sedenje je vrlo važno – pobrinite se da imate potporu na donjem delu leđa“, savetuje Čan.

Osim što celim stopalom treba dodirivati pod, ako dugo sedite, držite jastuk na stolici kako biste tako osigurali dodatnu potporu, prenosi Index.

Kako biste poboljšali svoju fleksibilnost, isprobajte ovu jednostavnu vežbu:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.