U trendu

Muči vas žgaravica? Postoji čak pet rešenja, a nijedno ne uključuje lekove

Mnogi ljudi pate od žgaravice, koju karakteriše neprijatan osećaj pečenja u grudima. Pored lekova koji se izdaju na recept, neki prirodni preparati mogu da ublaže vaše simptome, piše Select Health.

Jednjak je cev koja povezuje usta sa želucem i odgovorna je za potiskivanje hrane nadole u ​​ritmičkim talasima. Kada hrana stigne u stomak, kiseline i enzimi počinju da je razgrađuju.

Kiseline u želucu su prilično jake, a stomak ima posebnu oblogu koja ga štiti od njegovog uticaja. Međutim, u slučaju žgaravice, kiselina se vraća u jednjak, a to se naziva refluks kiseline, što može izazvati osećaj pečenja.

Gorušicu mogu izazvati mnoge stvari kao što su začinjena hrana, kofein i genetika. Srećom, postoji mnogo načina da to ublažite preparatima koje već imate kod kuće.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je jeftina i potpuno prirodna. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u šolji vode, popijte i to će pomoći da se neutrališe kiselina. Imajte na umu da soda bikarbona sadrži natrijum, pa se konsultujte sa svojim lekarom ako treba da pazite koliko dnevno konzumirate.

2. Sok od aloa vere

Baš kao što se aloe vera koristi za smirivanje kože opečene suncem, njen sok može pomoći u smirivanju iritacije izazvane refluksom kiseline.

Ako se borite sa žgaravicom, bilo bi dobro da steknete naviku da pijete pola šolje soka od aloje pre jela da biste smirili stomak i jednjak. Sok od aloe vere se prodaje u većini prodavnica.

3. Žvakaća guma bez šećera

Pljuvačka pomaže u razblaženju kiseline, tako da je povećanje količine pljuvačke koju proizvodite nakon obroka odličan način da sprečite nakupljanje kiseline.

Pokušajte da žvaćete gumu 30 minuta da smanjite žgaravicu.

4. Jabukovo sirće

Pomešajte tri kašičice jabukovog sirćeta u šolju vode, pa pijte pre svakog obroka ili pre spavanja.

5. Banana ili jabuka

Da li ste znali da banane sadrže prirodne antacide? Počnite da jedete bananu svaki dan da biste sprečili refluks kiseline.

Ako nemate bananu, poslužiće jabuka.

Prestanite da pušite

Ako ste pušač i treba vam još jedan razlog da prestanete da pušite, evo ga! Ako ste primetili da vam se refluks kiseline pogoršao i da pušite, pravo je vreme da kažete „Zbogom!“ cigaretama.

Pušenje obično pogoršava gorušicu.

Promenite svoj životni stil

Ako ste gojazni, male promene u ishrani i povećana fizička aktivnost mogu da ublaže gorušicu. Pokušajte da eliminišete hranu koja izaziva gorušicu, kao što su masna ili začinjena hrana, kofein, čokolada ili gazirana pića, itd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.