U trendu

Muke Tantalove: često i nevoljno mokrenje

Povremene ili česte probleme sa kontrolisanjem mokrenja ima velik broj ljudi. O tome smo već pisali a podsećamo da se to stručno naziva urinarna inkontinencija ili aktivna bešika, a taj problem može biti neprijatnan i za žene i za muškarace.

Način života i određene pića, hrana i lekovi – mogu da utiču na bešiku i izazivaju češće mokrenje pa i nekontrolisano mokrenje. Uzroci urinarne inkotencije mogu biti prolazne infekcije, ali i neke bolesti i stanja mokraćnih organa i organa za varenje.

Ko vam može pomoći?

Ako imate urinarnu inkontinenciju, treba da se obratite svom lekaru opšte prakse. Lekar će vas po potrebi uputiti urologu, ili ako ste žena, ginekologu.

Saslušajte savete lekara i pitajte šta treba da radite, a šta ne treba da radite i sačuvajte izveštaj gde su napisani dijagnozu, savete i tretmane.

Posle pregleda lekara dobićete lekove, terapiju i savete šta treba da radite.

Tretman za urinarnu inkontinenciju zavisi od tipa inkontinencije. Možda će biti potrebna kombinacija više tretmana i terapija – zato budite strpljivi. Vaš lekar će predložiti najmanje invazivne tretmane i preći na druge opcije samo ako je to baš potrebno.

Moguća rešenja

Vaš lekar može preporučiti:

Trening bešike, da odložite mokrenje nakon što nastupi potreba za odlaskom u toalet.

Potpuno pražnjenje bešike tako što ćete nekoliko minuta posle mokrenja ponovo pokušati sa odlaskom u toalet.

Redovan odlazak u toalet. Probajte da idete u toalet na dva do četiri sata, bez obzira na to da li imate nagon za mokrenjem, kako biste „stekli naviku“ za odlazak u toalet (a ne kada morate),

Upravljanje ishranom kako bi se povratila kontrola nad bešikom. Možda ćete morati da smanjite određene tečnosti i birate hranu uz smanjenje telesne težine.

Jačanje mišića dna karlice

Vaš lekar može preporučiti vežbe za jačanje mišiće koji pomažu kontrolu mokrenja, poznate kao Kegel vežbe, koje su posebno efikasne za stresnu inkontinenciju, ali mogu da pomognu i kod urgentne inkontinencije.

Da biste ojačali mišiće dna karlice, zamislite da pokušavate da zaustavite tok urina:

Zategnite mišiće kao da želite da zaustavite mokrenje i držite ih pet sekundi, a zatim opustite pet sekundi. Ako van je ovo teško, počnite sa dve sekunde i opuštanje tri sekunde.

Raditite na tome do uspete održavanje kontrakcije 10 sekundi u jednom potezu.

Cilj je da postignete najmanje tri seta od po 10 ponavljanja svakog dana.Za pomoć konsultujte lekara, a on može predložiti fizioterapeuta.

Pomagala

Lekovi, razna medicinska pomagala, razni minijaturni medicinski aparati ili hirurške intervencije obično rešavaju probleme. Ne treba se plašiti nikakvih medicinskih intervencija pošto se one sada relativno lako, efikasno i bezbedno izvode.

Postoje i za žene i za muškarce mali „jastučići“ koji upijaju nekontrolisano lučenje tečnosti, a u „težim“ slučajevima je i kateter rešenje.

Životni stil

Problem sa curenjem mokraće može zahtevati dodatnu pažnju kako bi se sprečila iritacija kože:

Za čišćenje brišete polne organe vlažnim ili suvim maramicama.

Dozvolite da vaša koža bude suva.

Izbegavajte često pranje i ispiranje jer to može preplaviti prirodnu odbranu vašeg organizma protiv infekcija mokraćne bešike.

Razmislite o korišćenju kreme kao što je vazelin da biste zaštitili kožu od urina.Ako imate aktivnu bešiku i danju i noću, učinite da vam odlazak do toaleta bude kraći, brži i jednostavniji:

Pomeriti tepihe ili nameštaj koji vam smeta na putu ka toaletu.

Koristiti noćnu lampu da osvetlite put ili ostavite noću jedno svetlo upaljeno kako biste brže stigli do toaleta i smanjili rizik od pada.Ako imate funkcionalnu inkontinenciju, možete:

Držati posudu za mokrenje u svojoj spavaćoj sobi.

Instalirati povišenu VC šolju (ili pisoar) da bi vam bilo lakše za mokrenje.

Proširite postojeći ulaz u kupatilo. Alternativna medicina

Ne postoje alternativne terapije koje bi potpuno izlečile urinarnu inkontinenciju, ali akupunktura može nekada da pomogne.

Prevencija

Za aktivnu bešiku se može smanjiti rizik:

Održavajte zdravu težinu.

Vežbajte mišiće dna karlice.

Jedite više vlakana, koja mogu sprečiti zatvor.Ukoliko koristite lekove za neke bolesti, posavetujte se sa lekarom i nađite druge lekove koji ne teraju na često mokrenje umesto:

lekova za srce i održavanje krvnog pritiska i sedativa

velike doze vitamina B ili C

Nemojte koristiti sledeća pića i hranu u velikim količinama:

alkohol

čaj i kafu

gazirana pića

veštačke zaslađivače

hranu koja je bogata začinima, šećerom ili kiselinama, naročito južno voće

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.