U trendu

Multivitamini i rak dojke – uslovna veza

Posle destogodišnjeg istraživanja u koje je bilo uključeno čak 35.000 žena, došlo se do zapanjujućih rezultata. Oni su uzdrmali industrije vitamina širom sveta.
Otkriveno je da žene koje uzimaju multivitamine (na dnevnoj bazi) sebe izlažu znatno većem riziku (20% većem) kada je reč o pojavi raka dojke nego žene kojima vitamini nisu svakodnevnica.
Australija je bila prva na listi zemalja čija je industrija lekova, tačnije vitamina, doživela neverovatan šok i udarac. Glavni problem je taj što je zarada gorepomenute industrije pre istraživanja bila procenjena na 2,5 milijardi američkih dolara. Naravno, predstavnici su istoga trenutka reagovali i istakli da nema razloga za brigu, a ni paniku, ali rezultati su ipak nešto drugo.
Istraživanje
Posle pomenutog otkrića, naučnici koji su sproveli istraživanje istakli su ono što je već bilo evidentno – da su sami rezultati izuzetno zabrinjavaći i da su dodatna istraživanja radi otkrivanja štetnog dejstva svih multivitamina ponasob krajnje neophodna kako bi se ženska populacija zaštitila od ove nemile bolesti. Jedno od objašnjenja, potkrepljeno određenim biloškim činjenicama, jeste da je uzimanje vitamina i dodataka na bazi minerala u velikoj meri uvećalo gustinu (debljinu) tkiva dojke, što predstavlja jedan od jako rizičnih činilaca kada je reč o pojavi raka dojke. Folna kiselina, koja je izuzetno često prisutna u multivitaminima, i to u svom jakom obliku, takođe se smatra jednim od faktora koji dodatno ubrzava razvoj i rast tumora.
Rezultati
Kada je reč o raku dojke, podaci do kojih se došlo brojnim istraživanjima pokazali su da je ovo najčešći vid raka od koga obolevaju žene u Australiji. Prevedeno u brojke, pod uticaj ovog vida raka svake godine zapadne čak 12.000 žena, dok čak 2.700 žena izgubi život. Ono što je još više zabrinjavajuće jeste da će, prema procenama, jednoj od devet žena do 85. godine biti dijagnostifikovan rak dojke.
Upozorenja
Sjuzan Larson, autor istraživanja i vođa tima naučnika, naglasila je da dobijeni rezultati ukazuju na to da upotreba multivitamina, posebno na redovnoj dnevnoj bazi, i te kako može povećati rizik od razvoja raka dojke kod žena.
Zaključak se nameće: ne treba preterivati sa lekovima, pa ni sa vitaminima. Zdravu hranu, voće i povrće – ne može ništa zameniti.

1 komentar
  1. Slobodan Anđelković

    Članak je vrlo interesantan. Da bi bio još bolji, dakle, da bih vam „poverovao“, bilo bi jako korisno da objavite i naziv originalnog naučnog članka iz koga ste se verovatno informisali. Pohvala autoru i svim ljudima koji vode brigu o ljudskom zdravlju i sudbinama.

Napišite komentar