U trendu

Multivitamini sprečavaju rak?

Nova istraživanja kažu da se svakodnevnim uzimanjem multivitamina može smanjiti rizik od raka.
Studija je pratila gotovo 15.000 starijih muškaraca i muškaraca srednjih godina u periodu od 11 godina. Naučnici još uvek nisu sigurni da li su otkrića primenljiva na žene i mlađe muškarce.
"Glavno otkriće je da se ukupan broj tumora smanjio za 8%", kaže Majkl Gaciano, istraživač pri Ženskoj bolnici i Medicinskom fakultetu na Harvardu. "Naša glavna poruka je da je glavni razlog za uzimanja multivitamina sprečavanje deficijencije hranljivih materija. Čini se da postoji blago dejstvo kada je reč o smanjenju raka kod muškaraca starosti preko 50 godina."
Vitamini i rizik od raka
Muškarci su uključeni u studiju koja se bavi dugoročnim efektima uzimanja multivitamina na hronične bolesti, uključujući i rak.
Oko polovina od 15.000 učesnika uzimala je multivitamine svakoga dana, dok je druga polovina uzimala placebo terapiju. Kada su krenuli sa terapijom, svi su imali 50 ili više godina. Na samom početku, 1312 muškaraca imalo je rak nekada u prošlosti, ali ni kod jednog rak nije bio aktivan. Naučnici su pratili muškarce kako bi videli kod koga će se razviti neka vrsta raka, osim nemelanomskog raka kože.
U grupi muškaraca koji su uzimali vitamine, javilo se 1290 tumora. U placebo grupi javilo se 1379 tumora. Oko polovina tumora u obe grupe bila je na prostati.
Na te dijagnoze, kažu istraživači, verovatno je uticao veći broj skrininga raka prostate u toku studije. Većina tumora prostate bila je u ranim fazama, sa velikom verovatnoćom preživljavanja.
Kada su naučnici ispitali ukupan broj tumora, otkrili su smanjenje od 8%. Nikakvi efekti vitamina na sam rak prostate nisu pronađeni. Kada su tumori prostate odvojeni od drugih tumora, ustanovljeno je smanjenje od 12% u pojavljivanju drugih vrsta raka.
Navike koje mogu da utiču na rizik od raka, kao što su pušenje ili vežbanje, ravnomerno su bile raspoređene između vitaminske i placebo grupe.
Efekti vitamina
Ovo je prva veća studija koja se bavi povezanošću vitamina i pojave raka, kaže Gaciano. Ranija istraživanja bavila su uticajem velikih doza određenih vitamina na prevenciju raka i imala su različite rezultate. Neka istraživanja su čak ukazala na štetnost određenih vitamina. Naučnici ipak ne mogu da objasne antikancerozno dejstvo multivitamina jer ne znaju kako oni tačno funkcionišu. Kombinacija vitamina i minerala može biti jednaka zdravoj, biljnoj ishrani, kažu istraživači.
Koliko dugo treba uzimati ovakav vid prevencije?
"Izgleda da je neophodno uzimati multivitamine nekoliko godina, ako ne i 10 godina", kaže epidemiolog Hauard Seso.
Otkrića ove studije o uticaju multivitamina na kardiovaskularne i druge bolesti biće objavljena krajem godine. Istraživanje je finansirao Nacionalni institut za zdravlje, a ispitanici su vitamine dobijali od velikih farmaceutskih kuća.
Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje unošenje hranljivih sastojaka putem zdrave ishrane. A za one koji uzimaju dodatke, najbolja je kombinacija vitamina u kojoj ni jedan vitamin ne treba da premaši preporučenu dnevnu vrednost.
I ovde se pokazalo da su organizmu neophodne određene doze vitamina, a pošto su istraživanje finansirale farmaceutske kuće, ipak ne treba preterivati sa unosom vitamina u tabletama. Sigurno je bolje po zdravlje unositi vitamine u organizam preko zdrave uravnotežene ishrane (voća i povrća), a samo kod određenih bolesti treba pribeći fabričkim multivitaminima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar