U trendu

Na ovo morate obratiti pažnju pre upotrebe leka

Greške u izdavanju lekova pacijentima veoma su česte i mogu biti jako opasne. Najvažnije je da počinilac greške shvati da je pogrešio i da učini sve da spreči da se greška ponovi u budućnosti. Treba se fokusirati na promenu sistema pri izdavanju leka, a ne na počinioca greške. Greške su naročito opasne ako se radi o lekovima kao što su insulin, narkotici, ili pak lekovi koji se koriste u lečenju malignih oboljenja.

Greške mogu nastati u apotekama ili bolnicama. Najčešće se greška javlja ako se pogrešan lek stavi na policu gde leži sasvim drugi lek, ali u sličnom pakovanju. Tada se pacijentu izda pogrešan lek.

Postoji mogućnost da je više lekova zapakovano u istu kesu i da se pogrešan lek izda pacijentu, ili pak da se lek zameni drugim lekom koji pripada drugom pacijentu. Na uklanjanju ovih grešaka treba da radi osoblje apoteke vrlo pažljivim radom.

Druga grupa grešaka javlja se kada pacijent dobije pravilan lek, ali umesto da ga uzima jednom dnevno, na receptu je napisano da se lek uzima dva puta dnevno. U tom slučaju pacijent uzima dvostruku dozu propisanog leka, što može da izazove ozbiljne probleme, u zavisnosti od toga o kome je leku reč; ili pak, ako je lek propisan da se uzima tri puta dnevno (na svakih osam sati), a pacijent uzme sve tri pilule odjednom. Sigurno je da lek neće imati željeni efekat.

Vrlo je važno znati da li lek treba uzimati samo s vodom, ili pak s hranom. Određeni lekovi ne mogu da se aktiviraju u digestivnom traktu bez prisustva određenih enzima koji se luče samo ako konsumiramo hranu.

U časopisu „Anali interne medicine“ (Annals of Internal Medicine) objavljeno je da čak 46% bolesnika ima problema da razume kako da uzima lekove pravilno. Što veći broj lekova pacijent uzima, to je mogućnost greške veća.

Vrlo je važno da pacijent, kada dobije recept, prvo proveri da li je njegovo ime na receptu, zatim da razume o kom je leku reč i da li je napisana prava doza leka, o kojoj je prethodno razgovarao s lekarom. Takođe, mora da zna način na koji će da uzima lek. Vrlo je važno porazgovarati s apotekarom o uputstvu za korišćenje leka. Apotekar često ima više vremena da porazgovara s pacijentom nego lekar. Pacijent mora da zna da li se lek uzima s hranom ili ne.

Pre upotrebe leka obavezno treba pročitati upozorenja, i ako ih ne razumete, porazgovarati s apotekarom, koji će vam dati sva neophodna obaveštenja. Pored toga, pacijent mora da pita da li postoji reakcija tog leka s lekovima koje već uzima i da li postoji reakcija na neku vrstu hrane. Prilikom odlaska kod lekara na pregled, obavezno treba poneti listu svih lekova i vitamina koje uzimate. Lekar će ih razmotriti pre nego što vam prepiše lek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.