U trendu

Najbolji kućni lek koji će ublažiti kašalj i spasiti vas od gripa

Ovo je period u godini kada vladaju mnogi virusi sposobni da nas za tren oka obore s nogu i nemoćne bace u krevet. Međutim, takve akutne bolesti možemo sprečiti ako na vreme pomognemo našem imunom sistemu da se suprotstavi uzročnicima bolesti. A ako nas ipak “uhvate”, možemo ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. I sve to pomoću uobičajenih namirnica kao što su limun, đumbir, med, beli luk, kurkuma…

Savet broj jedan: neka vam postane navika da đumbirov koren koristite u svakodnevnom kuvanju.

Savet broj dva: tokom zimskih meseci svaki dan popijte čaj od đumbira. Priprema je jednostavna.

Narendajte kolut svežeg đumbira, prstima iscedite u šoljicu njegov sok te dodajte vruću vodu. Pijte polako, u malim gutljajima.

Savet broj tri: đumbiru dodajte limun i med i dobićete eliksir za jačanje imuniteta i moćni koktel u borbi protiv prehlade, viroze i gripa.

Đumbir (lat. Zingiber officinale) gomoljasta je biljka iz porodice ljiljana poznata po svom korenu. Povećava ukupnu snagu organizma, imunitet i vitalnost. Smanjuje masnoće u krvi, reguliše šećer te je prepun sjajnih antioksidativnih svojstava koja održavaju vitalnost naših ćelija. Kad osetite slabost, umor i opšti pad imuniteta, posegnite za đumbirom. Kombinovan s namirnicama poput meda, limuna i belog luka, snažno revitalizuje i jača organizam.

I sami se možete uveriti u  snagu đumbira

Uzmite krišku te gomoljaste biljke i polako žvaćite. Aromatičan, rezak i ljut zbog posebnih jedinjenja gingerola, šogaola i zingerona, snažna je protivupalna, analgetska, antikancerogena i antipiretska (smanjuje telesnu temperaturu) biljka koja podstiče znojenje, raspiruje probavnu vatru u telu, neutrališe toksine i pomaže varenju, asimilaciji i apsorpciji hrane.

Kada u grlu, nosu ili sinusima osetite težinu i začepljenost, đumbir će vam uvek pomoći kao jedan od najboljih kućnih pomagača u smirivanju kašlja, zapušenog nosa, sinusa, nakupljanja sekreta. Odličan je njegov efekat u lečenju bronhitisa i različitih bolesti respiratornog sistema. Đumbirov koren uspešno se hiljadama godina koristio u lečenju infekcija disajnog sistema jer deluje protivupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, podstiče probavu i krvotok, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lekova, ne deluje štetno na jetru. Više je naučnih istraživanja pokazalo da je ekstrakt đumbira efikasan protiv bakterija (Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa) koje izazivaju neke od infekcija disajnog sistema. To bez sumnje pokazuje veliki potencijal za razvoj novih, efikasnih farmaceutskih proizvoda s aktivnim komponentama đumbira namenjenih lečenju različitih respiratornih tegoba.

Đumbir je ljut, a delovanje mu je takvo da nas greje. A to nam je zimi potrebno. Osim toga, štiti krvotok i srce jer je izvor magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma kao i mangana i bakra koji uklanjaju slobodne radikale. Izvor je kalcijuma, magnezijuma, fosfora, selena, cinka, gvožđa i vitamina C.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar