Najbolji prirodni lek protiv gljivica na noktima: Tretirajte ih ovako i imaćete zdrava stopala za tili čas

Gljivice na noktima ne izgledaju privlačno, a u većini slučajeva nećete ih zamaskirati ni lakom za nokte. Ružna i kvrgava površina razlikuju se od glatke, čak i ispod laka.

Zapravo, ukoliko su vam nokti zadebljali, puni neravnina, iskrivljeni, onda ne treba da ih dodatno ističete lakom za nokte. Ne pokušavajte da ih krijete već da ih lečite.

Kako prepoznati gljivičnu infekciju

U početku je teško uočiti gljivičnu infekciju golim okom, a glavni simptomi su zadebljanje nokatne ploče, nokti postaju krti i lomljivi, gubi se prirodna boja i nokat dobija žutu boju, a u nekim slučajevima braon pa čak i crnu, javlja se neprijatni miris, a usred svega toga može doći i do podizanja nokatne ploče od podloge.

Kako bi se postavila prava dijagnoza potrebno je obratiti se lekaru, koji je specijalizovan za oboljenja noktiju i stopala.

Gljivice na noktima najčešće možete pokupiti na neki od sledećih načina:

– hodajući bosi na vlažnim mestima kao što su bazeni, kupatila i slično.

– provodeći veći deo vremena u vlažnoj atmosferi, bilo da to od vas zahteva posao ili održavanje kuće.

– noseći sintetičke čarape i cipele koje ne omogućavaju disanje kože i apsorpciju znoja, već naprotiv pospešuju znojenje.

– deleći peškire, čarape ili obuću sa nekim ko ima gljivice na noktima

– koristeći inficiran materijal i opremu za nokte kod kuće ili u kozmetičkom salonu

– noseći veštačke nokte i slojeve laka preko već inficiranog nokta

Ko je u riziku da dobije gljivice

– oni koji su povredili nokat ili prste na neki način

– osobe sa dijabetesom

– ljudi koji imaju psorijazu

– starije osobe

– oni koji imaju lošiju cirkulaciju na rukama i nogama

– loš imunitet

– sporstisti ( koji češće borave bosi po svlačionicama, znoje se u obući i slično)

Kako se leče gljivice na noktima nogu

Najčešće u lečenju ove vrste gljivica se koriste antimikotici, koji se primenjuju lokalno, sistemski ili kombinacijom.

Ukoliko se antimikotici primenjuju lokalno to podrazumeva nanošenje kreme koja u sebi sadrži lek direktno na nokat zahvaćen gljivicom. Ako se primenjuje sistemsko lečenje potrebno je lek uzimati oralno u dozi koju prepiše lekar. A kombinacija podrazumeva korišćenje krema u kombinaciji sa oralnim uzimanjem lekova.

Terapiju prepisuje dermatolog na osnovu trenutne kliničke slike.

Prirodno lečenje

Soda bikarbona

Moguće je napraviti pastu od 1 kašike soda bikarbone i par kapi vode koja se nanese na zahvaćeni nokat. Pasta se drži oko pola sata nakon čega se ispere.

Takođe, možete u lavor tople vode sipati 2 supene kašike soda bikarbone i u ovoj kupki držati stopala pola sata. Nakon kupke bitno je oprati stopala čistom vodom i temeljno ih osušiti.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je poznato po svom blagotvornom dejstvu, a kod gljivica na noktima nogu može pomoći ako se inficirani nokat ili nokti drže u rastvoru jabukovog sirćeta i vode. Pomešaju se jednake količine jabukovog sirćeta i vode i inficirani nokat ili celo stopalo se drže u tom rastvoru pola sata. Kao i kod kupke sa soda bikarbonom potrebno je na kraju stopalo oprati čistom vodom i temeljno osušiti.

Ulje origana

2 kapi origanovog ulja pomeša se sa jednom kašikom maslinovog ulja. Ovakav rastvor nanese se na nokat. Ulje origana deluje kao prirodni antimikotok (sredstvo protiv gljivica)

Limunov sok

Iscedite sok od limuna i nanesite ga direktno na inficirani nokat .

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.