U trendu

Najbolji prirodni lek za nervozna creva: 3 napitka koja dokazano ublažavaju gasove, nadutost, grčeve

Nervozna creva nisu specifična bolest i ne uzrokuje trajna oštećenja creva, ali mogu značajno uticati na kvalitet života

Sindrom iritabilnog creva je hronični poremećaj sistema organa za varenje, poznatiji po svom drugom nazivu – sindrom nervoznih creva. Ono se ispoljava nizom simptoma, od kojih su samo neki nadimanje i gasovi, grčevi i bolovi u stomaku, zatvor i dijareja, nekad u naizmeničnim epizodama.

Prema istraživanju čiji su nalazi objavljeni 2014. u medicinskom časopisu Clinical Epidemiology, ovo stanje pogađa oko 11 posto svetske populacije, a samo oko 30 odsto pogođenih će se zbog simptoma obratiti lekaru.

Da li čajevi pomažu?

Ako imate sindrom nervoznih creva, konzumiranje biljnih čajeva može vam pomoći da ublažite neke od simptoma, navodi medicinska platforma Healthline, jer je sam ritual ispijanja čaja umirujući i može da deluje blagotvorno na stres i anksioznost.

Međutim, ne samo što ćete se umiriti već vam oni mogu pomoći da se abdominalni mišići opuste i da se grčevi umanje.

Uz to, na ovaj način ćete povećati unos tečnosti, što je korisno za varenje.

Međutim, Healthline navodi da pažljivo pratite kako različiti čajevi deluju na vaše telo. Ako primetite da se simptomi sindroma iritabilnog creva pojačavaju, prestanite da pijete taj čaj, a povremeno je, i kada neki čaj pomaže, korisno zameniti ga drugim. Uz to, možete da napravite čajnu mešavinu i time pojačate dejstvo.

U svakom slučaju, ukoliko vam je lekar propisao terapiju, obavezno je koristite i ni slučajno ne koristite čaj kao zamenu za lek – on može biti samo dodatna pomoć.

Čaj od nane

Ovaj čaj često se koristi da ublaži digestivne probleme, uključujući sindrom nervoznih creva. Na taj način se, piše Healthline, umiruju creva, ublažava bol u stomaku i smanjuje nadimanje, a neka istraživanja pokazala su i efikasnost ulja peperminta u tretiranju ovog stanja.

Kako se koristi? Možete dodati kap čistog esencijalnog ulja mente u šolju biljnog čaja ili vrele vode.

Čaj od anisa

Anis se dugo koristio u narodnoj medicini za tretiranje raznih stanja, a čaj od anisa pokazao se vrlo efikasnim kao pomoćno sredstvo za varenje jer umiruje stomak i reguliše probavu.

Uz to, istraživanje čiji su nalazi objavljeni 2016. u medicinskom magazinu Journal of Ethnopharmacology pokazalo je da ljudi koji su uzimali kapsulje ulja anisa osećaju poboljšanje simptoma ovog sindroma nakon četiri nedelje. Ipak, potrebne su dalje studije.

Kako se koristi? Sameljite jednu kašiku semena anisa, pa ih prelijte dvema šoljama ključale vode i ostavite da se krčka oko pet minuta posle ključanja.

Čaj od komorača

Roditeljima je komorač poznat kao odlična pomoć za grčeve kod beba, a to nije slučajno. On se dugo koristio kao narodni lek za ublažavanje gasova, nadimanja i grčeva u crevima, a veruje se da opušta mišiće creva i ublažava zatvor.

Healthline navodi studiju iz 2019. godine u kojoj su esencijalna ulja komorača i kurkumina kombinovana za tretiranje sindroma nervoznih creva, a rezultati su bili pozitivni nakon 30 dana. Većina učesnika istraživanja osetila je olakšanje i prijavila da ih stomak manje boli nego ranije, kao i da im se poboljšao kvalitet života.

Ipak, imajte u vidu da je komorač na listi hrane s visokim udelom ugljenih hidrata malih molekula koji umeju da iritiraju creva, pa bi obavezno trebalo konsultovati se s lekarom pre njegove upotrebe.

Kako se koristi? Usitnite dve kašike semena komorača, pa ih prelijte vrelom vodom i kuvajte oko 10 minuta, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.