Najpreciznija mera: Evo koliko vode treba da pijemo dnevno da ne bi dehidrirali

Ovolikim unosom vode sigurno nećete dehidrirati

Mnogi ljudi ne shvataju koliko je važno svakodnevno piti dovoljno vode i kako to može uticati na vaše zdravlje i napore da smanjite telesnu težinu. Prema stručnjacima iz nedavne studije, pijenje samo 2 čaše vode pre obroka pomaglo bi vam da izgubite težinu. Dodatno, pijenje odgovarajuće količine vode dnevno može zapravo ubrzati vaš metabolizam i pomoći u suzbijanju prejedanja kada je vaše telo pomešalo glad i žeđ.

Stručnjaci kažu da u momentu kada osetimo žeđ, tada je organizam već dehidrirao.

Ponekad kad mislite da ste gladni, popijte čašu vode. Može se desiti da ste zapravo bili žedni, a da je to mozak pogrešno registrovao.

Naš organizam je u najvećem procentu sačinjen od vode.

U proseku je ima 60% ali starenjem količina vode u organizmu opada.
Unošenje dovoljne količine vode u organizam je jako dobro za hidratantnu kožu, lep ten, dovoljno energije, pravilan rad bubrega, održavanje dobre telesne težine, kvalitetnu kosu, lepe nokte itd.

Ukoliko nemate naviku da unosite dovoljno vode tokom dana, savetujemo vam da na radnom mestu imate flašicu vode pored sebe, a ukoliko ne osećate žeđ dovoljno često, napravite mali podsetnik.

Voda je najjeftiniji bjuti tretman na kom insistiraju najlepše žene sveta.

Ali, koliko je vode dovoljno?

Optimalni dnevni unos je od 1.5 – 2 litre tečnosti.

Tokom fizičkih aktivnosti i vrućina, pojačano je znojenje, disanje je dublje i brže, temperatura tela raste. Osobe izložene ovim faktorima trebaju piti i veće količine vode od optimalnih.

Kod povraćanja, dijareje i dehidratacije mora se korigovati gubitak tečnosti i samim tim povećati njen unos, kako bi se funkcija organizma što pre vratila u normalu.

Starenjem metabolizam usporava, pa je potrebno unošenje veće količine tečnosti.

Ishrana bogata solima i dijetetskim vlaknima zahteva unošenje vode u većim količinama.

Pravilna hidratacija podrazumeva redovan i pravilan izbor tečnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.