Najteža vrsta raka otkrije se prekasno: Simptoma skoro da nema, lekari upozoravaju na šta da obratite pažnju

Iako postoje neki uobičajeni znakovi koji pomažu osobi da posumnja da je bolesna i potraži stručnu pomoć, kao što su „jak umor, problemi s ishranom, promene težine, promene u normalnoj funkciji creva ili bešike, neobično krvarenje ili modrice, mučnina ili povraćanje, kožne promene i uporan kašalj ili bol“, kaže dr Dejvid Sajc i direktor Ascendant Detoxa, „rak pankreasa je drugačiji. Obično je teško postaviti dijagnozu jer se simptomi često ne pojavljuju dok rak ne uznapreduje ili metastazira.“

Rak pankreasa je teško otkriti

Rak pankreasa je vrlo teško otkriti, jer se radi o malom organu koji se nalazi duboko u želucu i skriven je iza drugih organa. Nažalost, do trenutka kada se pojave simptomi, kao što je nelagoda u stomaku, rak je obično uznapredovao ili metastazirao. Za razliku od raka dojke, debelog creva i prostate, ne postoje jasne smernice za skrining raka pankreasa“, kaže dr Tang.

„Rak pankreasa je veoma zahtevan za skrining, jer se simptomi javljaju kasno kada su tumori veliki. Ne postoji test krvi za skrining ili modalitet snimanja“, kaže dr Afšin Safa, direktor radijacijske onkologije u bolnici Dignity Health Northridge.

Ako doktor posumnja na rak pankreasa, zatražiće sledeće:

  • Analize krvi
  • Razna skeniranja – ultrazvuk, CT skeniranje, MRI skeniranje ili ERCP (endoskopska retrogradna kolangio-pankreatografija) da se vide abnormalne izrasline
  • Biopsija – za biopsiju doktor uzima mali uzorak tkiva iz pankreasa.

Zatim će drugi doktor pogledati uzorak pod mikroskopom kako bi proverio ima li ćelije raka. Da bi izvršio biopsiju, lekar će koristiti CT skeniranje ili ultrazvuk da bi tačno odredio lokaciju mase, zatim će umetnuti iglu u masu i uzeti uzorak tkiva. Biopsija se takođe može uraditi korišćenjem ERCP ili druge vrste endoskopske procedure koja se zove endoskopski ultrazvuk, prenosi Nova.rs.

Znakovi koji ukazuju na postojanje raka pankreasa

Klinika Mayo kaže da je bol značajan pokazatelj raka pankreasa: „Rastući tumor može pritisnuti živce u želucu i uzrokovati bol koja može postati ozbiljna“. Lekovi protiv bolova mogu donekle pomoći. Tretmani, poput zračenja i hemoterapije, mogu usporiti rast tumora i donekle ublažiti bol.

„Uobičajeni znakovi raka pankreasa uključuju bol u stomaku, žutilo kože i očiju (žutica ili ikterus beonjače), gubitak težine, dijareja, mučnina i tamna mokraća“, kaže dr Tang.

Simptomi raka pankreasa

  • Bol koja se širi od stomaka prema leđima – bol se može pojaviti i nestati, a može biti i jača nakon jela.
  • Gubitak telesne težine – pacijenti možda neće osećati glad ili se mogu zasititi nakon vrlo malog obroka.
  • Dijareja – može izgledati masno ili se teško ispira
  • Žutilo kože (žutica) – „i koža i beonjače mogu požuteti“, objašnjava dr Safa.

Lečenje raka pankreasa i stopa preživljavanja

„Lečenje lokalizovanog raka gušterače uključuje operaciju, zračenje i/ili hemoterapiju. Ukupna stopa 5-godišnjeg preživljenja za rak pankreasa je, nažalost, samo 11 posto. Iako je taj procenat nizak, ključno je rano otkrivanje i ako se otkrije dovoljno rano, kancer se može ukloniti hirurškim putem, što je jedini vid izlečenja“, kaže dr Tang.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.