U trendu

Najzdravija biljka na svetu: Snižava visoki pritisak i holesterol i smanjuje rizik od raka

Iako mnogi znaju za njena lekovita svojstva, i dalje se ne upotrebljava ni približno koliko bi trebalo.

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Sveži plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih jedinjenja, ima ih više od 300.

Korisna zaštita od mnogih oboljenja

Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi usporavajući time starenje organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.

Zbog visokog udela antioksidansa i vitamina C i E aronija deluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Stimuliše rad štitne žlezde pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog kese. Smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluzokože creva i zaustavlja proliv. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Uočivši njenu moć, aroniju su primenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Ko mora da bude na oprezu

Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do deci soka na dan tokom dve nedelje po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela.Takođe, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar