Namirnica čudotvorna za prvu pomoć kod opekotina, ima je u svakom frižideru

Svako se bar jednom u životu našao u situaciji da se opeče i da tog trenutka nema ništa „pri ruci“ što bi moglo da se iskoristi za pružanje prve pomoći.

Svakako da, u zavisnosti od težine opekotine, trebalo bi da se javite lekaru ili farmaceutu u obližnjoj apoteci kako bi vam preporučili kreme i meleme za negu oštećene kože, ali u nekim lakšim slučajevima možete pomoći same sebi.

U skoro svakom frižideru nalazi se namirnica  – margarin. Da li ste ikada pomislili da vam upravo on može pomoći u borbi protiv opekotina?

Po svom sastavu, nije najbolja namirnica koju možete koristiti u ishrani, ali nije loše da imate poneko parče margarina u ćošku svog frižidera. Ukoliko se opečete, sve što treba da uradite jeste da ga brzo namažete na kožu. Osim što će trenutno ublažiti bol, jer je hladan, on će sprečiti pojavu neprijatnih plikova, kojima je potrebno i po nekoliko nedelja da nestanu.

Koža će ipak ostati crvena, neprijatno peckanje ne možete izbeći, ali proces zarastanja rane može biti znatno brži i lakši. Bol će nestati kroz nekoliko sati, dok se crvenila nećete rešiti nekoliko dana.

Margarin pomaže da koži da ne izgubi elastičnost, da ne bude suva i da se ne oljušti. Ovo je jako važno, jer upravo na mestima gde se koža oljušti najčešće ostaju ožiljci.

Mesto gde je opekotina nastala s vremenom će vratiti svoju normalnu boju i tonus, a vi ćete ubuduće uvek imati u svom frižideru ovu namirnicu. Jednostavno je, lako i što je najvažnije delotvorno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.