Napravite sami rastvor koji je prva pomoć kod opekotina od sunca

Kod opekotina od sunca tradicionalno smo se za prvu pomoć okretali kiselom mleku ili jogurtu. Ali postoji još jedna mešavina od prirodnih sastojaka koja može pomoći da lakše podnesete bol, svrab i peckanje.

Evo šta treba raditi kada izgorite na suncu, savetuju stručnjaci.

Napravite smesu

Iako mnogi posežu za jogurtom i paradajzom, koji odlično hlade kožu i zaista pomognu, mnogi se kunu u smesu jabukovog sirćeta i sode bikarbone. U pola litra hladne vode dodajte šoljicu jabukovog sirćeta i tri kesice sode bikarbone.

Rastvor dobro izmešajte, a onda uzmite komad tkanine (najbolje pamučnu pelenu), dobro natopite u smesu, tako da tkanina pokupi i sav talog od sode, iscedite i obložite izgorelo mesto.

Rastvor vratite u frižider i nakon 20 minuta ponovite postupak. Važno je da svaki put smesu vratite u frižider, da se rastvor ne greje, jer kožu treba hladiti. Postupak ponavljajte što više i posle prvog tretiranja kože videćete kako crvenilo nestaje.

Hladna voda

Kada prestanete sa tretmanom, ne tuširajte se odmah, neka soda ostane na koži i ne oblačite ništa preko. Kasnije se istuširajte što hladnijom vodom i nanesite kremu za hidrataciju, koja će dodatno umiriti crvenilo. Preporučuju se one s mentolom, koje će vam prijati.

Kako lečiti

Ovo su simptomi opekotina od sunca: crvenilo na koži, osećaj peckanja i bol, otečenost i plikovi. Lečenje opekotina od sunca započnite tako što ćete pružiti koži ono što traži, a to je – ohladite kožu, hidrirajte telo i pijte dovoljno vode, popijte lek protiv bolova, ne bušite plikove i izbegavajte tesnu odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.