U trendu

Narodna medicina: Koje su sve bolesti pre lečili rakijom?

Među našim starijima postoji verovanje da je rakija lekovita i da jedna čaša ovog alkoholnog pića blagotvorno deluje na zdravlje, što su potvrdila i neka medicinska istraživanja.

Šljiva, dunja i kajsija su neke od najpoznatijih rakija. S obzirom na visok procenat alkohola, treba biti oprezan sa njihovom konzumacijom. Međutim, naši preci su vekovima koristili ovo piće za lečenje određenih bolesti.

Bolovi u stomaku – Veruje se da posle teškog i masnog obroka gutljaj ili dva šljivovice ili biljnog čaja umiruje stomak.

Zubobolja – Pre nego što su analgetici postali uobičajeni u domaćinstvu, zubobolja se lečila gutljajem rakije koja se neko vreme držala u ustima na bolnom mestu i mazala po usnoj duplji. Ta rakija se nije pila, već je posle izvesnog vremena ispljuvana.

Bol u grlu – Verovalo se da grgljanje i ispiranje grla rakijom sa nekoliko kapi propolisa uspešno dezinfikuje grlo i ublažava bol.

Bol u leđima – Malo rakije se nežno umasira na bolna i ukočena leđa. Postupak se ponavlja posle nekoliko sati, a za ovu svrhu je posebno korišćen novčić.

Ukočenost vrata – Kao i ukočenost leđa, naši stari su koristili rakiju za lečenje ukočenosti vrata na isti način, masiranjem.

Slaba cirkulacija – Naši bake i deke često su dan započinjali čašicom rakije na prazan stomak. Verovali su da na taj način pokreću sporu cirkulaciju.

Urološki problemi – Rakija sa peršunom je korišćena kao saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Dezinfekcija rana – U nedostatku medicinskog alkohola rakija se koristila za pranje i dezinfekciju rana.

Doktor opšte medicine, dr. Nikola Stojković, objašnjavajući lekovitost rakije za portal Nova.rs rekao je da su za snižavanje temperature dobre obloge od rakije, među kojima su i oni od komovice.

“Obloge se stavljaju na određene delove tela, a njima se mogu masirati stopala i dlanovi. Rakija inače deluje tako da proširuje krvne sudove, nakon čega se lakše oslobađa toplota iz tela, a to će pomoći”, rekao je dr. Stojković.

Ipak, istakao je kako obloge od rakije nisu dovoljne kada su u pitanju visoke temperature. Takođe je upozorio da alkohol može izazvati iritaciju kože, naročito ako nije razređen u vodi.

Zato, ako ste bolesni ili vas muče neki od navedenih simptoma najbolje se obratiti svom lekaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar