U trendu

Narodni lek: Dodala je samo ovo u mleko i rešila se suvog kašlja koji je mučio nedeljama

Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojom se organizam oslobađa od sluzi nagomilane u bronhijama. Rešenje ovog problema je u lečenju žalfijom.

Zašto žalfija pomaže u oslobađanju od kašlja?

Visoka efikasnost ove biljke objašnjava se sadržajem vrednih eteričnih uja u njenim listovima, koja poseduju antibakterijsko i protivupalno delovanje. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina. Narodna medicina preporučuje da se kod suvog kašlja uzima rastvor žalfije u mleku. Smatra se da takav napitak omekšava suv, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Poseduje antiseptičko protivupalno delovanje, doprinosi bržem oporavku.

Sastojci:

250 ml mleka (vrsta po želji, može biljno)

1 kašika čaja od lista žalfije

1 kašičica maslaca

1 kašičica meda

Pola do 1 kašičica kurkume

Priprema:

U lončić sipajte 250 ml mleka, dodajte 1 ​​kašiku čaja od lista žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovedite do vrenja. Čim mleko proključa, odmah ga pomerite sa šporeta. U ovu mešavinu dodajemo 1 čajnu kašičicu maslaca, poklopimo i ostavimo da odstoji 15-ak minuta. Nakon toga, tečnost treba procediti i dodati u nju 1 kašičicu meda i jednu kašičicu kurkume (za decu – pola kašičice), i promešati.

Konzumacija

Ovaj napitak treba popiti ceo, pola sata pre spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.

Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija. Recept mogu koristiti kako deca, tako i odrasli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar