Matične ćelije iz pupčane vrpce

Pupčana vrpca novorođenčadi može biti upotrebljena u dijagnostikovanju određenih bolesti i lečenju obolelih i povređenih delova tela.

Naučnici s Univerziteta u Torontu i bolnice Princess Margaret u Torontu dokazali su postojanje humanih matičnih ćelija, koje se zovu mezenhimalne matične ćelije (Mesenchymal stem cells – MSCs) u pupčanoj vrpci, koja se obično nije koristila posle završenog porođaja. Te ćelije se nalaze sa unutrašnje strane pupčane vrpce.

Naučnici su davali te ćelije miševima, i našli da one stimulišu novi rast kostiju i hrskavice i da ubrzavaju zarastanje povreda na koži.

Smatra se da ove ćelije MSCs mogu biti upotrebljene u zarastanju oštećenja srčanog mišića posle infarkta, u zarastanju preloma kičmenog stuba i donjih ekstremiteta i za regeneraciju ostalih organa u ljudskom telu.

Deca koja su rođena sa teškim oštećenjem imuniteta ili pacijenti kojima treba da se uradi transplantacija koštane srži mogu da stimulišu jačanje svog imunog sistema upotrebom humanih matičnih ćelija.

Saznajte više o matičnim ćelijama…

Priključite se diskusiji o matičnim ćelijama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.