U trendu

Naučnici otkrivaju: Holesterol više od sto puta ubrzava stvaranje tumora u debelom crevu

Novo istraživanje Univeerziteta Kalifornija moglo bi da objasni vezu ishrane bogate holesterolom i raka debelog creva jer je utvrđeno da masne ćelije ubrzavaju podelu čime podstiču brzinu rasta tumora.

Naučnici su otkrili da povećanje nivoa holesterola rezultuje bržom deobom crevnih matičnih ćelija što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem je na molekularnoj razini otkriven mehanizam koji se skriva iza te pojave i pomoći će razvoju novih lekova za rak debelog creva jer će se naučnici usmeriti na potragu za lekovima koji će ometati funkcionisanje tog mehanizma.

Rezultate istraživanja naučnici sa medicinskog fakulteta kalifornijskog Univerziteta objavili su u časopisu Cell Stem Cell.

„Uzbuđeni smo što smo otkrili da holesterol utiče na rast matičnih ćelija u crevima a što više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza holesterola u ishrani i raka debelog creva već dobro utvrđena niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga“, kaže voditelj studije Piter Totonoz.

Tim sa Univerziteta u Los Anđelesu istražiće igra li molekularni put koji su otkrili sličnu ulogu u ubrzavanju rasta drugih tumora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar