Naučnici razvili flaster za srčane probleme

Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme.

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

„Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno“, kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom delu srca.

Aparat bi mogao da obavesti lekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

„Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne oseća se dobro, a lekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lekove“, objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.

„Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, celo srce sa ugrađenom elektronikom. I verujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju“, dodaje Dvir.

Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina pre nego što bude dostupan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.