Ne ignorišite ove simptome glavobolje, posledice mogu biti UŽASNE

Ukazuje na niz zdravstvenih problema

Glavobolje su danas gotovo redovna stvar, što zbog umora, organizma punog toksina, nesanice, vremena…

Neprijatan osećaj u glavi nikako ne smemo ignorisati, posebno ako dolazi u kratkom i jakom intezitetu. Takav bol može da ukaže da niz zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnih sudova u mozgu, što je opasno po život.

U tom slučaju je najbitnije u bolnicu stići što pre – posebno ako je popraćeno povraćanjem, vrtoglavicom, poremećajima u govoru, motorici…

Bol u jednoj polovini glave

Reč je o migreni, koja nije opasna glavobolja, ali je veoma naporna, jer može da traje i do 72 sata. Prati je pulsirajući bol umerenog do jakog intenziteta, a ponekad se može javiti i mučnina, te preosetljivost na buku i svetlo. Stoga je bitno da uzmete tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma, kao i da mirujete u mračnoj i tihoj sobi.

Osećaj stezanja

U pitanju je tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta, te u glavi imamo osećaj kao da nas je neko stegao obručem. Najčešći uzrok ove vrste glavobolje je stres, te kada osetite ovaj bol trudite se da malo odspavate.

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak

Cluster glavobolja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada može da prođu i godine. U vreme trajanja bol se javlja svakog dana u isto vreme ili noći i traje, između pola i tri sata. Pet puta je češći kod muškaraca, a osobe koje muče muku sa ovom glavoboljom osećaju se bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom, koji moraju da miruju.

Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši nos ili iz nje curi sekret, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik glavobolje pet puta je češći kod muškaraca.

Bol u području čela

U ovom slučaju reč je o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomaže inhalacija i tuširanje toplom vodom – zbog pare koja se udiše.

Pored toga, važno je da pijete dosta tečnosti jer to pomaže smanjenju sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Na zadnjem delu glave

Ova vrsta glavobolje javlja se pozadi glave kod vrata i na temenu zbog problema u kičmi i vratu, a može se pojaviti i kod dugog sedenja.

Kada osetite ovaj bol protegnite se malo i udahnite sveži vazduh.

Bol u slepoočnicama

Javlja se kada neko ima poremećaj viličnog zgloba i najčešće vodi tenzijskoj glavobolji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.