U trendu

Ne ignorišite simptome: Zbogo ovih 10 stanja i bolova trebali bi HITNO potražiti lekarsku pomoć

Mr. sc. dr. Ante Petrušić poznati zagrebački internista, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog. Svakodnevno mu u ordinaciju dolaze pacijenti žaleći se na razne tipove boli, a izdvojio je 10 stanja i tipova boli zbog kojih bi trebalo potražiti hitnu medicinsku pomoć.

1. Bol u grudima
Iznenadna snažna bol u prsima sa širenjem u vrat i u ruke, naročito u levu ruku, u trajanju dužem od 15 minuta može sugerisati da je u toku infarkt miokarda, pojašnjava dr. Petrušić.

2. Oštar bol u jednoj strani pluća
Bol u plućima praćena nestašicom vazduha mogla bi označiti da je u prostor između pluća i grudnog koša prodro vazduh iz pluća. To se stanje zove pneumotoraks, a životno je ugrožavajuće jer može doći do kolapsa pluća. To se javlja spontano kad pukne mehurić na rubu pluća i iz pluća ulazi vazduh, dakle ne treba neka ozleda ili bolest dovesti do takvog stanja, kazao je on.

3. Oštar bol u gornjem delu stomaka
Ako ti snažni bolovi ne popuštaju, a praćeni su opštim lošim stanjem, lekar će  posumnjati na perforaciju želuca ili dvanaestopalačnog creva, takođe opasno stanje, pojasnio je dr. Petrušić.

4. Tupi bol u gornjem delu stomaka
Takav tip boli praćen nadutošću i mučninom može kod lekara pobuditi sumnju na akutnu upalu pankreasa koja takođe zahteva hitno lečenje, kazao je.

5. Bol u desnom donjem delu stomaka
Uz osećaj mučnine, povišenu telesnu temperaturu i konstantnu bol u donjem delu stomaka prva sumnja na hitno stanje je akutna upala slepog creva. To je stanje izuzetno opasno, kazao je on.

6. Tupi bol u levom donjem delu stomaka
Prilikom pregleda ako pacijent oseti da se bol na pritisak na tom mjestu pojačava, treba sumnjati na akutni divertikulitis, nastavio je lekar.

7. Bol kod bubrega
Iznenadan oštar i intenzivni bol koji se javlja na mahove u području bubrega sa širenjem u istostranu preponu može značiti da je u toku napada bubrežnog kamenca, što također zahteva hitnu medicinsku pomoć, upozorio je.

8. Kičma
Bol koji se širi od kičme niz spoljnu stranu jedne noge najčešće znači sumnju na lumboishialgiju, kazao je.

9. Tromboza
Kod pacijenata kod kojih se javlja iznenadna jaka bol u jednoj nozi, koža je bleda i hladna poput mermera može pobuditi sumnju na arterijsku tromboemboliju koja nastaje kad krvni ugrušak začepi krvni sud, upozorio je.

10. Glavobolja
Kod nagle, intenzivne i iznenadne glavobolje praćene trncima u jednoj ruci i istostranoj nozi treba posumnjati na moždani udar, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.