U trendu

Ne igrajte se zdravljem: Jedna vrsta bola u ruci ukazuje na rak, nije naivno

Bol u ruci je prilično česta pojava i obično je rezultat povrede ili stresa, međutim ponekad može biti i simptom mnogo opasnijih stanja. Baš zato je važno potražiti lekarsku pomoć kad osetite bol u ruci koja ne prestaje. Uz to, što pre saznate uzrok bola, pre ćete moći da pristupite lečenju i vratite zdravlje. Evo kada bol u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti:

Studije su pokazale da trajna bol u rukama i nogama može biti znak koronavirusa. Dr. med. Svati Desšmuk, radiološkinja na Medicinskom fakultetom u Čikagu, kaže da mnogi pacijenti s koronavirusom imaju bolove u rukama. Isto tako, većina njih se brzo oporavlja, ali kod nekih bolovi u mišićima i kostima zahtevaju veću pažnju lekara. Naime, kod nekih ljudi teški bolovi u mišićima usporavaju oporavak od kovida i zbog toga im treba pomoć lekara.

Dodaje kako snimanjem mišića i kostiju, lekari mogu da vide je li nešto ozbiljno u pitanju ili su to simptomi slični oporavku nakon gripe. Ozbiljno u ovom slučaju znači da osoba ima teže simptoma koronavirusa i treba da bude pod nadzorom lekara.

Bol u ruci i dijabetes

Nažalost, bol u ruci može biti i znak dijabetičke periferne neuropatije. Naime, periferna neuropatija je oštećenje živaca, a predznak dijabetička znači da je uzrokovana dijabetesom. Oštećenje živaca je najčešća komplikacija kod šećerne bolesti. Oštećeni živci sprečavaju protok krvi, a to ograničenje dovodi do hronične, iscrpljujuće boli. Bol u nervima može najjednostavnije pokrete učiniti bolnim.

Dijabetička bol u živcima može biti drugačija za svaku osobu, a zavisi i od ozbiljnosti oštećenja. Stoga je važno konsultovati se s lekarom kako biste pronašli terapiju koja vam odgovara.

Bol u ruci i ugrušci

Bol, osetljivost i oticanje u ruci mogu biti simptomi krvnih ugrušaka u telu.

Većina krvnih ugrušaka se formira u nogama, ali se mogu oblikovati i u krvnim žilama u rukama. Posebno ako imate kateter ili ste nedavno imali operaciju na ruci, vratu ili u prsima.

Pacijenti treba da razumeju da se dijagnoza krvnog ugruška postavlja vrlo jednostavnim testom. Radi se ultrazvukom koji je bezbolan, traje oko 15 minuta i može se obaviti u lekarskoj ordinaciji ili u bolnici, a može sprečiti katastrofalne posledice.

Ako se pronađe ugrušak, većina pacijenata će dobiti lek za razređivanje krvi. Takođe se mogu koristiti posebni lekovi za razbijanje ugruška, a samo u retkim slučajevima može biti potrebna operacija.

Bol u ruci i rak pluća

Simptom karcinoma pluća može biti bol u ruci ili ramenu.

„Karcinomi pluća se mogu pokazati na bezbroj načina. Lečio sam dva pacijenta u poslednjih nekoliko meseci kod koji se rak pluća manifestovao kroz bol u ramenu. Tokom karijere svedočio sam brojnim pacijentima koji su imali bolove u ramenu jer se rak proširio na lopaticu ili na nadlaktičnu kost“, kaže dr. med. Geri Larson, onkolog.

Očigledno, postoji mnogo drugih uzroka boli u ramenu i ne mora biti reč o raku, ali kada neko ima neprestanu bol u bilo kojem delu tela koja se stalno pogoršava, lekari će proveriti i je li reč o karcinomu.

Bol u ruci i srčani udar

Verovatno ste čuli da je bol u levoj ruci znak srčanog udara.

„Bol koja se širi prema čeljusti, leđima, vratu ili rukama može biti znak srčanog problema, posebno ako je teško odrediti poreklo“, kaže kardiolog dr.med. Lesli Čo iz Klinike Klivlend.

Dodaje da kod srčanog udara možete da osećate bol, ali ne i odredite iz kojeg mišića ili kosti dolazi. Ako se bol nastavi i kad prestanete da se naprežete, verovatno se radi o srčanom udaru. Ako se bol u ruci pogorša tokom nekoliko minuta iako se ruka odmara, odmah zovite hitnu pomoć.

U slučaju i da se zaustavi bol nakon naprezanja, svakako posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)