U trendu

Ne obraćamo pažnju na njega, ali ovaj vitamin je, itekako, bitan

Vitamin E nije vitamin o kojem često razmišljamo. Poslednje dve godine, posebno u doba kovida, prioritet su nam bili vitamin C i vitamin D.

Upravo zato, mnogi ne obraćaju pažnju na vitamin E, iako vam telo šalje jasne signale. Generalno govoreći, većina ljudi ne pati od nedostatka ovog vitamina, on se obično javlja kod onih koji ne mogu da apsorbuju hranjive materije iz hrane kao što su osobe koje pate od Kronove bolesti ili cistične fibroze.

Ali, kako kaže doktor opšte medicine Kristen Elizabet Holc za insider.com, ukoliko imate nedostatak vitamina E, postoje ključni signali na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Oštećenje vida

Svetlosni receptori u mozgu mogu da pretrpe oštećenje ukoliko ne unosite dovoljnu količinu vitamina E kroz namirnice. To vremenom može da dovede do oštećenja vida, najčešće do zamagljenosti.

Problemi sa koordinacijom

Još jedan neželjeni efekat manjka vitamina E u organizmu je loša koordinacija. Naime, nedostatak ovog vitamina može da dovede do razbijanja određenih neurona u mozgu koji su ključni za kontrolu pokreta.

Slabost

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina E, vaši mišići trpe oksidativni stres, što dovodi do slabosti.

Oslabljen imunitet

Kad imuni sistem ne funkcioniše kako bi trebalo, organizmu postaje teže da se izbori protiv infekcija i bolesti. Vitamin E je ključan u pomaganju imunom sistemu, jer podržava rast T-ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija.

Utrnulost

Nedostatak vitamina E može da izazove perifernu neuropatiju, odnosno utrnulost u rukama i stopalima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar