U trendu

Ne volite svoj posao – možete imati ozbiljne zdravstvene probleme

Ako ne volite svoj posao ili ga čak i mrzite, to može prouzrokovati ne samo nezadovoljstvo na radnom mestu, već i dodatne fizičke i mentalne simptome koji utiču na vaš život na druge načine.

To može uticati na vaše blagostanje, kao i na vaše odnose sa ljudima u kancelariji i van nje. Ovih sedam stvari se mogu dogoditi kada toliko mrzite svoj posao da doživljavate i fizičke probleme.

1. Glavobolja – Nezadovoljstvo na radnom mestu može dovesti do glavobolje, čak i do migrene. To su glavobolje usled tenzija, koje nastaju kada se vaše telo stegne i utiče na dotok krvi u mozak. Može ih pokrenuti stres izazvan nezadovoljstvom na radnom mestu.

2. Povećanje telesne težine – Ako niste zadovoljni svojim poslom, verovatno ćete primetiti povećanje telesne težine. Ovo može biti uzrokovano višestrukim faktorima. Prejedanje je uobičajeni mehanizam za suočavanje sa stresom, kojem se pribegava kada ste nezadovoljni po pitanju karijere i niste motivisani za vežbanje.

3. Umorni ili bolni mišići – Kada ste nesrećni i osećate napetost, vaši mišići se nesvesno grče. Zgrčeni mišići mogu dovesti do drugih telesnih bolova, poput bolova u leđima, ramenima i drugih bolova u mišićima i zglobovima.

4. Nesanica – Ekstremni stres i nezadovoljstvo mogu dovesti do gubitka sna. Možda će vam biti teško da opustite telo i um i da se naspavate kako biste se osećali odmorno. Nedostatak sna može pojačati druge simptome povezane sa stresom, poput glavobolje i mentalnog umora.

Oslabljeni imunološki sistem može dovesti do lakog razboljevanja

Nedostatak sna, zajedno sa dodatnim stresom, može učiniti da se vaš um oseća premorenim. Na isti način na koji možete iskusiti fizički umor, možete iskusiti i mentalni umor. Mentalni umor može biti potpuno iscrpljujući i prouzrokovati da osetite simptome slične izgaranju, a može otežati fokusiranje i produktivnost, jer se nikada ne osećate potpuno energično ili odmorno.

Oslabljeni imunološki sistem može dovesti do lakog razbolevanja. Ne samo da ste skloniji zarazi i virusima, poput prehlade, upale grla, gripa, već stres i nezadovoljstvo mogu dovesti do toga da nečije telo zahteva duži period oporavka nego što je uobičajeno za ove viruse.

Takođe, pod stresom, žene mogu da dožive nepravilnosti u menstruaciji. Menstruacije mogu biti teže, a grčevi mogu biti bolniji. A žene koje prolaze kroz menopauzu mogu imati pojačane simptome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.