U trendu

Neće vam se svideti: Ova vrsta seksa krivac za preko 70% slučajeva jedne vrste raka, smatraju naučnici

Oralni seks osim one lepe i ugodne strane ima i ružniju, opasnu, pa su nova istraživanja britanskih i američkih naučnika pokazala da je broj obolelih od raka ždrela prouzrokovanog HPV-om u porastu. A u takvim slučajevima HPV se prenosi upravo tokom oralnog seksa.

Britanci i Amerikanci, naime, tvrde da se kod njih događa epidemija raka grla za koju je krivac upravo oralni seks.

Dr. Hisham Mehanna s britanskog Univerziteta u Birminghamu ističe da je 70% slučajeva raka ždrela prouzrokovano humanim papilomavirusom (HPV). Poznato je da se on širi polnim putem i da se uopšteno povezuje s karcinomom, ali mnogi laici ne dovode ga u vezu upravo s rakom ždrela.

Prema dr. Mehanni najugroženiji su ljudi koji menjaju intimne partnere i pritom praktikuju oralni seks, jer oni imaju devet puta veći rizik za razvoj karcinoma ždrela. Stručnijim terminom on se zove karcinom orofaringeusa i pojavljuje se, kako smo već pomenuli, na zadnjem delu grla i krajnicima.

Prof. dr Ivica Lukšić, direktor KB-a Dubrava, iz susedne Hrvatske, kaže da situaciju ne bismo mogli baš nazvati epidemijom, ali da je broj slučajeva raka ždrela svakako u porastu.

– Pre mo  za sve krivili cigarete i alkohol kao glavne uzročnike raka grla, a danas znamo da i HPV nosi velike opasnosti. Pritom treba jasno raščlaniti i rastumačiti da je HPV odgovoran mahom za rak ždrela, odnosno, zadnjeg dela grla, dok su u slučaju raka usne šupljine i dalje najopasniji već pomenuti alkohol i cigarete – kaže prof. dr Lukšić.

Dodaje takođe da brojke ne rastu tako dramatično da bi ih mogli nazvati epidemijom, nego razlog većih brojki leži i u činjenici da je karcinom ždrela u službenim medicinskim klasifikacijama odvojen i zasebno se prati, što pre nije bio slučaj.

Doktor takođe kaže da se danas rak ždrela leči uglavnom radioterapijom, za razliku od prošlih vremena kad se rešavao ponajviše hirurškim metodama. Važno ga je otkriti u što ranijem stadijumu jer su i šanse za oporavak tada veće, a što se simptoma tiče prof.dr. Lukšić kaže da oni nisu toliko jasno izraženi da bi ih neko odmah povezao s opasnom bolešću.

Tako se, na primer, može javiti otežano gutanje, bol pri gutanju i žvakanju suve hrane ili bol koja seva prema uhu, a ujedno se mogu pojaviti kvrge na vratu što znači da se bolest već proširila na limfne čvorove, kao i iskašljavanje krvi koje takođe pokazuje da karcinom više nije u ranom stadijumu, prenosi 24sat.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.