U trendu

Nema šta ne leče: 11 razloga da jedete borovnice i o zdravlju ne brinete

Poznata je izreka da se otrov čuva u malim bočicama, ali u njima se čuva i lek. Ovo je posebno tačno kada se radi o borovnicama, jer ova sićušna voćka pomaže u radu mozga, omekšava suvu kožu, a sprečava čak i razvoj kancerogenih ćelija.

Evo još razloga da što češće sebi priuštite uživanje u borovnicama.

Zdrav imuni sistem
Istraživanj je pokazalo da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svežih voćki i povrćki koje su do sada testirane. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.

Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju.

Stimulacija mozga
Užina od svežih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

Oživljavanje kože
Ako napravite masku od dve kašičice borovnica, dve šolje braon šećera i tri kašike limunovog soka, vaše lice će živnuti jer će šećer odkloniti osušene delove kože, limun će joj dati sjaj a antioksidanti iz borovnica pobrinuće se zanjenu mekoću.

Dobar vid
Dve porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usled starenja za čak 38 odsto.

Zdravo srce
Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena. Borovnice sadrže visoku dozu komponenata koje pomažu arterijama u diletaciji.

Niži šećer
Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovešće do značajnog poboljšanja nakon dva meseca.

Preventiva protiv raka
Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćlije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

Pomoć bešici
Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

Umanjivanje sala na stomaku
Polifenoli koji se nalaze u borovnicama utiču na razbijanje ćelija masti, sto seposebno odražava na salo oko stomaka. Ovo voće sadrži i veoma malo kalorija, oko 110 po činiji, pa zato može da bude odlična poslastica ako pokušavate da skinete kilažu.

Zdravlje kostiju
Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.

Pomoć protiv zatvora
Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crevnoig trakta, što je vrlo bitno za njegovvo normalno funkcionisanje.

Najbolje su kad su sveže

Sveže borovnice su esencija zdravlja i ukusa. U tom slučaju vam predlažemo borovnice iz Beobašte, sveže ubrane sa plantaža na Kosmaju, koje se isporučuju Beograđanima na kućnu adresu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.