U trendu

Nemate energije? Ovaj napitak pravi se za nekoliko minuta, a divnog je ukusa

Imate li običaj da dan započnete masnim i slanim pekarskim proizvodom, nekom nezdravom užinom punom šećera ili često preskačete doručak?

Vreme je da razmislite o promeni te loše prehrambene navike, jer je dobro poznato da je doručak najvažniji obrok tokom dana.

Naime, naučno je dokazano da ljudi koji redovno doručkuju zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za hranljivim materijama, lakše postižu i održavaju željenu telesnu težinu, aktivniji su i produktivniji, ređe su depresivni i generalno imaju zdravije životne navike. Istraživanja su takođe pokazala smanjen rizik od razvoja hroničnih nezaraznih bolesti kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca i krvnih sudova.

Nutricionisti i dijetetičari Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara osmislili su i predstavili deset uravnoteženih, hranljivih i kreativnih verzija prvog jutarnjeg obroka koji svako može da pripremi, a jedna od njih je zdrav napitak, smoothie, neodoljive nijanse ružičaste boje, koji uključuje cveklu, povrće poznato po bezbroj korisnih hranljivih materija.

Potrebno je samo nekoliko minuta rada.

Sastojci za jednu osobu:

100 g sveže cvekle

100 g jabuke

200 dl tečnog jogurta, 2,8% m.m.

8 polovina oraha

10 g suvog grožđa

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender. Dobro iseckati dok se ne sjedine u kremastu smesu. Dodajte vodu po potrebi.

Energija 324 kcal, masti 16,2 g, ugljeni hidrati 33,8 g, proteini 12,3 g.

Cvekla je poznata kao narodni lek za anemiju zbog sadržaja gvožđa koje sadrži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.