U trendu

Nemojte držati krevet pored radijatora!

Dug boravak u zagrejanoj i slabo provetrenoj prostoriji generalno pogoršava stanje organizma čak i kod najzdravijih ljudi

Zimogrožljivi ljudi bi najradije tokom zime konstantno bili što bliže grejnim telima kako bi im bilo toplo.

Međutim, stručnjaci ističu da nikako nije dobro spavati u blizini radijatora.

Ne samo što će vam preko noći biti vruće i što ćete se znojiti, već postoje i drugi zdravstveni rizici od prekomerne toplote tokom sna.

Stručnjaci kažu da rastojanje između kreveta i radijatora ne bi trebalo da bude manje od jednog metra.

Ako je vaš krevet bliže grejnom telu od ove preporučene razdaljine, lekari upozoravaju da će vaše telo biti izloženo intenzivnoj topoloti, što može pokrenuti druge zdravstvene probleme. Ovakav “toplotni udar” predstavlja dodatni stres za telo, zahtevajući od njega da uloži napor da bi se rashladilo.

Ovo, pak, može negativno uticati na srce, posebno ako je reč o ljudima koji već imaju neko hronično oboljenje i kardiovaskularni sistem im je oslabljen.

“Temperature preko 22 – 23 stepena Celzijusa negativno utiču na kardiovaskularni sistem, stvarajući dodatno opterećenje na miokard”, kažu stručnjaci sa američog centra pod nazivom USA Hear Center.

Dug boravak u zagrejanoj i slabo provetrenoj prostoriji generalno pogoršava stanje organizma čak i kod najzdravijih ljudi. Kao posledice mogu se javiti pospasnost, umor, letargija, smanjena produktivnost i sposobnost za rad, kao i osećaj “magle” u mozgu koji se javlja usled neadekvatnog snabdevanja kiseonikom u mozgu.

Kad je u pitanju spavaća soba, otvaranje prozora kako bi u nju ušao svež vazduh, posebno je važno pre odlaska u krevet. Temperatura u spavaćoj sobi ne bi trebalo da prelazi 16 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.