U trendu

Nenadmašni prirodni lek za bolno grlo: Jedna biljka je najlekovitija

Žalfija (lat. Salvia officinalis), višegodišnja je žbunasto razgranata biljka, visine oko 60 santimetara i otprilike isto tolike širine. Donji delovi stabljike žalfije su drvenasti, a gornji zeljasti. Cvet žalfije je tamnoljubičaste boje. Žalfija je veoma aromatična biljka sa listovima dužine sedam, osam santimetara, ovalnog oblika koji su jedini delovi biljke koji se koriste.

Žalfija je bila cenjena biljka još u doba Grka i Rimljana, koji su je koristili kao lek. Osim upotrebe u lekovite svrhe, danas se žalfija koristi i kao začin, u malim količinama. Najlekovitija je u doba kada počne da cveta, u maju mesecu, kada se listovi žalfije beru, suše i čuvaju.

Lekovitost žalfije proističe iz njenog mirisnog eteričnog ulja koje sadrži u količini od dva odsto. List žalfije sadrži i tanin koji je gorak, ali lekovit. U savremenoj farmaceutskoj industriji žalfija zauzima značajno mesto u proizvodnji preparata za ispiranje usta. I čaj od žalfije koristi se u istu svrhu.

Žalfija ima antiseptično dejstvo i ona obnavlja sluzokožu. Deluje protiv znojenja, naročito kod noćnog znojenja koje imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i oni koji su preživeli neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Pored toga, njena lekovita svojstva dobro deluju kod plućnih bolesnika, kao i kod reumatičara i rekovalescenata.

Bol u grlu, osećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija. U ovakvim situacijama žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

Žalfija jača stomak i podstiče ga na rad. Zahvaljujući etarskom ulju i materiji koja steže, čini je dobrom protiv dijareje zato što steže stolicu i ima antiseptično dejstvo.

Primenjuje se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti, kao sredstvo koje uspostavlja snagu, krepi i podstiče na rad.

Žalfija se kao začin upotrebljava u raznim jelima i daje jedinstven ukus salatama, jelima od jaja, čorbama, jelima od mesa i povrća.

Ova biljka našla je primenu čak i u kozmetičkoj industriji i proizvodnji parfema.

Sušeni listovi žalfije dobro čuvaju odeću od moljaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar