U trendu

Neopaženi problemi sa vidom kod dece

Problemi sa vidom kod dece koji se mogu izbeći – mogli bi da prođu neopaženo u početnom stadijumu, smatraju stručnjaci.
Ustanovljeno je da 10 do 20 procenata dece ima ozbiljne probleme sa vidom, a ti problemi bi se mogli otkriti jednostavnim trominutnim testom dok su deca mala. U Sjedinjenim Američkim Državama ovaj test finansira Nacionalna zdravstvena služba i besplatan je za sve mlađe od 16 godina. Međutim, tek svaka deseta zdravstvena ustanova sprovodi testiranje dece uzrasta od 4 do 5 godina.
Program "Zdravo dete"
Pregled vida kod dece uzrasta od 4 do 5 godina predstavlja deo nacionalnog programa "Zdravo dete" i Ministarstvo zdravlja SAD-a očekuje od svih zdravstvenih ustanova da obavljaju ovo testiranje.
Oštećenje vida može da ima značajan uticaj na sposobnost deteta da uči, a i na njegovo kasnije ponašanje, ali se često dešava da nastavnici i roditelji ne primete da deca imaju određene probleme sa vidom, a sama deca se ne žale na svoj vid, jer pretpostavljaju da je on normalan, tj. da je sa njihovim očima sve u redu.
Ričard Lojd, izvršni direktor magazina "Which?" kaže: "Ministarstvo zdravlja nas je obavestilo da je upoznato sa tim da testiranje dece ne obavlja svaka zdravstvena ustanova. Ovaj jednostavni trominutni test može napraviti veliku pozitivnu razliku u životu deteta. Želimo da vidimo da vlada preduzima adekvatne mere, kako bismo bili sigurni da će svako dete biti testirano."
Posle osme godine, može već da bude prekasno!
U raspravu se uključila i jedna dobrotvorna organizacija koja ima cilj da pomogne ljudima kako bi shvatili važnost odgovarajuće nege očiju i koja je bila vodeći glas u kampanji da se svoj deci osigura pravovremeno testiranje vida.
Poverenik i doktor oftamologije Rosie Gavzey navodi u saopštenju: "Tragično je da neki problemi sa vidom, kao što je ambliopija ili ‘lenje oko’, koji mogu biti uspešno izlečeni u detinjstvu, mogu da prođu neopaženo, zbog nečije nebrige i zbog neizvršenog testiranja dečjeg vida."
"Roditelji moraju biti svesni toga da deca treba da idu na redovne preglede očiju, čak i ako nemaju očigledne probleme sa vidom. Problemi koji u početku mogu proći neopaženo, u kasnijim godinama mogu postati neizlečivi. Posle osme godine deteta, može biti već prekasno, zato je veoma važno da deca budu testirana i redovno idu na kontrolu."
Naša stvarnost
Kod nas su obavezni redovni lekarski pregledi dece, tako da se većina problema na vreme uočava. Međutim, roditelji imaju najveću odgovornost – treba da obrate pažnju na bilo kakve zdravstvene probleme kod dece, pa makar oni bili i sitni. Kao što se i iz ovog primera vidi, bilo koja bolest ili zdravstveni problem, ako se na vreme uoči i na vreme ode lekaru, može mnogo lakše da se leči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.