Nepravilan rad srca – ko je najugroženiji?

Zanimljiva vest ovih dana dolazi iz Velike Britanije, gde su naučnici ustanovili da su žene sa nepravilnim radom srca pod većim rizikom od moždanog udara, bolesti srca, srčane insuficijencije i smrti u odnosu na muškarce sa istim problemom.

Nepravilan rad srca, poznat kao atrijalna fibrilacija, povećava rizik od moždanog udara i smrti kod oba pola i direktno pogađa svake godine oko 33,5 miliona ljudi širom sveta.

Da bi se testirale razlike nepravilnog rada srca kod žena i kod muškaraca, istraživanje je analiziralo rezultate 30 studija sa više od 4 miliona učesnika.

Rezultati su pokazali moguće razlike kardiovaskularnih bolesti kod žena i muškaraca. Na primer, dijabetes i pušenje donose veći rizik za razvoj srčanih bolesti kod žena nego kod muškaraca, a i dijabetes nosi veći rizik od moždanog udara kod žena.

Procentualno gledano, nepravilan rad srca kod žena nosi 12% veći rizik od umiranja nego kod muškaraca.

Rizik od moždanog udara i bolesti srca bio je skoro dva puta veći kod žena nego kod muškaraca, dok je rizik od razvoja srčane insuficijencije bio za 16% veći.

Istraživanje navodi da iako je nejasno šta uzorkuje razlike, rezultati ukazuju na potrebu različitog tretmana nepravilnog rada srca kod žena u odnosu na muškarce.

Komentari povodom istraživanja naglašavaju da je poznato da nepravilan rad srca nosi povećani rizik za moždani udar i smrt kod žena i kod muškaraca, ali da niko nije očekivao toliku razliku u riziku.

Ovo istraživanje navodi potrebu za većom studijom da bi se bolje razumele navedene razlike u riziku, kao i prevencija i lečenje oba pola.

Na kraju se navodi i savet: nepravilan rad srca možete sami primetiti merenjem pulsa. Ukoliko imate pravilan puls, nemate mnogo razloga za brigu, ukoliko ne, trebalo bi da posetite svog lekara koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Podsećanja

Podsećamo osobe kod kojih su dijagnostikovane neke srčane bolesti da treba redovno da idu na kontrolu i da redovno koriste svoju terapiju i smanje rizik od srčanog ili moždanog udara.

Napominjemo da su možda u većoj opasnosti osobe koje povremeno imaju povišen krvni pritisak ili osobe koje povremeno imaju nepravilan rad srca (aritmiju), jer takve osobe ne piju redovno lekove i neredovno se kontrolišu, a trenutak kada im „skoči pritisak“ ili se pojavi iznenadna aritmija, ako nisu pod terapijom – može biti fatalan.

Hronični bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom ili svakodnevnim aritmijama obično redovno koriste svoju terapiju i piju redovno lekove, a to znatno smanjuje rizik od moždanog ili srčanog udara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.