Nervira vas ako neko glasno žvaće, mljacka, pucka prstima? Bolujete od ove bolesti…

Sigurno je i vas nekad nervirala osoba koja glasno žvaće, mljacka, pucketa ušima i slično. Ipak, ako vas to zaista opasno živcira i to svaki put, moguće je da imate redak poremećaj, prenose mediji u regionu mišljenje stručnjaka.

Mnogi i ne znaju da imaju baš ovaj poremećaj, misleći da je to nešto sasvim uobičajno. Međutim, danas je svakim danom sve više zastupljenija mizofonija, odnosno poremećaj kod kog ljudi lude zbog nekog sasvim uobičajnog zvuka. Npr. užasno ih množe iritirati zvuk nečijeg žvakanja žvake, koraci, kašalj, kijanje, pucketanje prstima, disanje, mljackanje, zviždanje…

Prvi simptomi se javljaju u detinjstvu. Ono što obolele posebno nervira ako te zvukove proizvode njihovi bližnji. Tada mogu da postanu i agresivni, tačnije da im u sekundi dođe „žuta minuta“. Poremećaj se ublažava lekovima, a pravog leka zapravo nema. Ukoliko se ne kontroliše, može doći do krajnje faze, što je povlačenje u sebe i depresija.

4 komentara
 1. Jela

  Normalno da smeta mljacđanje ako to glas l radi.Mljackanje, coktanje,Zagrizanje krekera je nepristojno koliko i gromoglasni prženje za stolom. Ja kulturi sve te!

 2. Anonimni

  Sve nabrojano se može podnijeti, ali je nepodnošljivo kada nevaspitana djeca po lokalima vrište,njište i prave haos, dok roditelji KULIRAJU, jer to je tako IN…

 3. Anonimni

  Smatra se poremećajem ako nekome smeta nekultura? E, svašta čovek može da pročita na internetu….! I baš me zanima koji su to „stručnjaci“ koji su došli do tako genijalnog zaključka.

 4. Anonimni

  Ne, samo smo lepo vaspitani i nerviraju nas irvasi. To nije bolest, mada se sada sve najradije podvede pod bolest, valjda je to lakše nego naučiti da se ponašaš u društvu.

Napišite komentar