U trendu

Neverovatno otkriće: U kafi je lek za OPAKU BOLEST

Veruje se da određena jedinjenja pronađena u kafi sprečavaju rast ćelija tumora, otpornih na lekove. Ovo otkriće daje nadu mnogim ljudima koji boluju od opake bolesti. O čemu se tačno radi?

Naučnici iz Japana utvrdili su da jedinjenja koja su pronađena u kafi mogu da uspore rast ili čak zaustave karcinom prostate. U pilot-studiji na miševima pokazalo se da dva jedinjenja, kaheweol i cafestol, sprečavaju rast ćelija tumora koje su inače otporne na lekove protiv karcinoma.

Naučnici kažu da je potreban oprez kod prenošenja rezultata na ljude, ali smatraju da bi ova dva jedinjenja mogla da budu kandidati za kreiranje tretmana za karcinom prostate otporan na lekove, ako se rezultati potvrde.

Studija je objavljena u časopisu „The Prostate“ i predstavljena na 34. kongresu Evropskog udruženja urologa u Barseloni. Glavni autor studije doktor Hiroaki Ivamoto sa fakulteta Kazanava rekao je da ta jedinjenja imaju sinergijski učinak koji dovodi do usporavanja rasta tumora kod miševa.

Posle 11 dana praćenja, netretirani tumori narasli su i bili tri i po puta veći od originalne veličine, a kod tretiranih miševa su uvećani za 167 posto od početne veličine.

„Važno je ova otkrića imati u perspektivi. Sada razmišljamo kako da ih upotrebimo u većoj studiji, a onda na ljudima”, kaže dr Ivamoto.

Otkriće obećava, ali naučnici sa Kanazave fakulteta upozoravaju da ljudi ne bi trebalo da menjaju navike vezane za ispijanje kafe.

„Kafa ima i pozitivne i negativne učinke, a na nama je da nađemo mehanizme iza ovih otkrića pre razmišljanja o kliničkoj aplikaciji.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.