U trendu

Ni slutili niste: evo šta vam stvara ovaj nesnosni bol

Danas preovladava mišljenje da telesna težina utiče na rizik od srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa, razvoja depresije i slično. Ipak, manje je poznato da povećana ili premala kilaža može da bude povezana sa razvojem migrene.

Novo istraživanje donosi podatak da je prevelika, ali i premala telesna težina – povezana sa većim rizikom za razvoj migrene. Prema zvaničnim podacima, migrena danas pogađa svaku petu ženu i svakog petnaestog muškarca u svetu, a najčešće tegobe su glavobolja, osetljivost na svetlost ili zvuk, česte mučnine i povraćanje.

Istraživanje

Istraživači su podatke o uticaju telesne težine na migrenu izneli na osnovu analize 12 prethodnih studija o indeksu telesne mase (BMI) i migreni sa ukupno 288.981 učesnika.

Nakon selekcije učesnika po starosti i polu, otkriveno je da gojazne osobe (koje imaju BMI više od 30) imaju 27% veće šanse za migrenu u odnosu na osobe sa normalnom telesnom težinom. Takođe, osobe sa niskom telesnom težinom (BMI manji od 18,5) imaju 13% veće šanse za migenu u odnosu na osobe sa nomalnom težinom.

Nije sa sigurnošću utvrđeno koji su razlozi za ovakve podatke, ali se smatra da masno tkivo luči širok spektar molekula koji mogu imati važnu ulogu u razvoju migrene.

Sumnja se da faktori ovakvog stanja mogu biti promene fizičkih aktivnosti, promena lekova, kao i depresija. Nesporno je da svi navedeni faktori imaju značajnu ulogu u vezi između migrene i indeksa telesne mase (BMI), navodi se u istraživanju.

Stručnjaci ističu nužnost daljih istraživanja radi utvrđivanja veze između telesne težine i povećanog ili smanjenog rizika od migrene.

Saveti

U međuvremenu, ovi podaci mogu biti korisni lekarima da pacijentima koji boluju od migrene, a imaju veliku telesnu težinu, ponude i mršavljenje kao terapiju, a „suviše mršavim“ pacijentima koji boluju od migrene, predlože kao terapiju povećanje telesne težine.

Pacijentima sa dijagnozom migrena savetujemo da pored svega obrate pažnju i na svoju telesnu težinu jer umerena telesna težina smanjuje rizik za mnoge bolesti, pa i za razvoj migrene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.