U trendu

Ni slutili niste: lekovi protiv bolova mogu dovesti i do smrti

Mislimo da su bezopasni – daleko od toga. Neki lekovi protiv bolova mogu povećati rizik od srčanog udara.

Rezultati jednog skorijeg istraživanja ukazuju na to da lekovi protiv bolova mogu da povećaju rizik od srčanog udara. U ove grupe lekove spadaju i lekovi koji su nam dobro poznati – ipobrufen i diklofenak (trgovački nazivi). Ovi lekovi se u zavisnosti od proizvođača mogu naći na tržištu (ili biti prepisani od lekara) i pod drugim nazivima sa sličnim ili potpuno istim sastavom.

Lekovi protiv bolova i povišene temperature

Lekovi protiv bolova koriste se za ublažavanje bolova, za smanjenje upala i „obaranje“ povišene telesne temperature.

Ova vrsta lekova spada u najčešće korišćene lekove u svetu i neki od njih se mogu slobodno kupovati u apotekama bez recepta i bez preporuke lekara (ipobrufen…).

Istraživanja

Istraživači tim Univerzitetske bolnice Gentofte u Danskoj (Kopenhagen) odlučio je da ispita da li postoji veza između upotrebe lekova protiv bolova i srčanog udara.

Korišćena je baza podataka poslednjih desetak godina o srčanim bolesnicima. Upoređeni su podaci pacijenata iz Danske koji su doživeli srčani udar sa pacijentima koji su koristili lekove protiv bolova u prethodnom mesecu.

Identifikovno je 28.947 pacijenata koji su doživele srčani udar. Od tog broja, njih 3.376 je koristilo pomenute lekove u nekom periodu tokom mesec dana pre srčanog udara.

Ibuprofen i diklofenak

Ibuprofen (51%) i diklofenak (21,8%) najčešće su korišćeni lekovi protiv bolova, upala i povišene temperature.

Naučnici navode da je upotreba navedenih nesteroidnih antiinflamatornih lekova povezana sa 31% povećanim rizikom od srčanog udara. Diklofenak je povezan sa 50% većim rizikom, a ibuprofen sa 31% povećanim rizikom za nastanak srčanog udara.

Ostali lekovi iz ove grupe kao što su naproksen, celekoksib i rofekoksib – nisu povezani sa pojavom srčanog zastoja, kažu naučnici. Naučnici objašnjavaju da je moguće da je među ispitanim pacijentima mali broj koristio ove lekove tako da možda zbog toga nije nađena značajna povezanost.

Kardiovaskularni efekti

Izveštaj je nedavno objavljen u „Evropskom žurnalu za srce – kardiovaskularne farmakoterapije“.

Istraživači objašnjavaju kako lekovi protiv bolova utiču na niz promena u kardiovaskularnom sistemu u telu koje bi mogle da objasne vezu sa srčanim udarom.

Navedeni lekovi omogućavaju: grupisanje trombocita u krvi i eventualno formiranje krvnih ugrušaka, skupljanje arterija, zadržavanje tečnosti u organizmu i podizanje krvnog pritiska, što sve bez upotrebe drugih lekova može povećati rizik od srčanog udara.

Komentarišući navedene rezultate, drugi naučnici se slažu u mišljenju da je najvažnije sa svojim lekarom porazgovarati o svim mogućim opcijama, kao i o prednostima i manama lekova, pre nego što počnete da uzimate bilo koji novi lek.

Iako nije utvrđena povezanost svih lekova protiv bolova sa povećanim rizikom od srčanog udara, razgovor sa svojim lekarom je imperativ da se donesu prave odluke o izboru najboljeg tretmana za pacijenta.

Pacijentima se savetuje da pre nego što počnu da koriste lekove, uključujući ibuprofen i diklofenak, konsultuju svog lekara-specijalistu o tome:

  • kolike doze lekova i u kojim terminima koristiti
  • koje lekove ne koristiti uz postojeću terapiju
  • koje lekove koristiti obavezno uz druge lekove
  • koji su tretmani alternativa preporučenoj terapiji

Napomene

Podsećamo da nijedan lek nije „savršen“ i „bez nuspojava“ pa zato terba slušati savete lekara i pratiti uputstva koja su napisana za svaki lek.

Upozoravamo da lekove ne treba samoinicijativno uzimati i samostalno određivati doze bez saglasnosti lekara.

Takođe se ne preporučuje hroničnim bolesnicima da po svom nahođenju prestanu da koriste neke lekove na kratko ili duže vreme, odnosno da ne određuju sami sebi terapiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.