Ni vrela, ni hladna: Ovo je optimalna temperatura vode tokom tuširanja!

Tuširanje vam se može činiti kao jedan od najjednostavnijih delova vašeg dana, ali postoje male stvari pri kojima biste mogli da pogrešite i zbog kojih biste mogli propustiti najkorisnije aspekte ovog jednostavnog higijenskog zadatka.

Možda se tuširate u pogrešno vreme, perete delove tela koje ne bi trebalo ili je voda potpuno pogrešne temperature. Prema stručnjacima, najbolja moguća temperatura za vaše tuširanje je između 36.6 i 40 stepeni Celzijusovih.

„Ovo je optimalna temperatura za održavanje udobnosti i telesne temperature, dok istovremeno ispirate znoj, prljavštinu, bakterije i druge čestice“, objašnjava dr. Peter Bejli, lekar opšte prakse.

Bejli kaže da bi temperature više od 40 stepeni zapravo mogle dovesti do medicinskih bolesti poput opekotina, pada krvnog pritiska i vrtoglavice. S druge strane, temperature niže od 36.6 stepeni mogu vas dovesti u rizik od snižavanja telesne temperature, što može uzrokovati probleme s pulsom ili čak hipotermiju.

Ana Čakon, dermatolog i medicinski stručnjak, kaže da je mlaka voda ujedno i „najnežnija prema koži“ i sprečava pojavu svraba, ekcema i atopijskog dermatitisa.

„Prevruća voda može dehidrirati kožu i ukloniti njena prirodna ulja i lipide“, objašnjava Čakon.

Takođe, iako neki stručnjaci tvrde da postoje i brojne zdravstvene blagodeti korišćenja hladnije vode za tuširanje, mnogi i dalje smatraju da je mlaka voda najbolja jer prehladna voda može imati negativne efekte na vaše spavanje. Zapravo, studija objavljena u časopisu Sleep Medical Reviews iz 2019. otkrila je da tuširanje u toploj vodi (oko 40 stepeni Celzijusa) pre spavanja zapravo pomaže ljudima da zaspe 10 minuta brže, piše Best Life.

„Izlaganje tela nižim temperaturama pokreće odbrambeni odgovor na preživljavanje“, objašnjava stručnjak za spavanje Stiven Lajt.

Kada telesna temperatura padne, telo prirodno ulazi u stresno stanje, čineći vas budnim i otežavajući vam da zaspite“, dodaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.