Nije samo kafa: Rešite se zatvora uz pomoć ovih prirodnih laksativa!

Mnogi ljudi imaju problem sa pražnjenjem creva, a nekoliko eksperata i dijetetičara je dalo svoj predlog, šta biste mogli da konzumirate od pića kako biste sebi olakšali, a da to nije kafa.

1. Voda

“Prva linija odbrane za ublažavanje akutnog ili hroničnog zatvora je adekvatna hidratacija vodom”, kaže registrovani dijetetičar Melani Markus i dodaje:

Samo razmislite o tome, zatvor je rezultat svarene hrane, zaglavljivanja u vašim crevima! Ponekad je samo stvar da ostanete dobro hidrirani, kako bi se sve kretalo kroz creva. Odrasli bi trebalo da ciljaju na oko 1,5–2 litre dnevno. Mineralne vode mogu dodatno da obezbede magnezijum i sulfate, koji su poznati po svojim laksativnim efektima.

2. Voda sa limunom

Prema registrovanom dijetetičaru Kerolajn Tomason, limun i njegov sok sadrže oblik vitamina C koji se zove limunska kiselina, za koju istraživanja pokazuju da može delovati kao prirodni laksativ za neke ljude, bez izazivanja dijareje.

“Kada se konzumira, limunov sok povlači vodu u gastrointestinalni trakt, a to može stimulisati proces pražnjenja creva”, kaže Tomason.

3. Čia voda

Prema Loren Manaker, registrovanom dijetetičaru, još jedno piće koje stimuliše nesmetani rad creva, jeste i voda sa čia semenkama, tačnije, kombinacija čia semenki, vode i nekoliko kapi ceđenog limuna ili limete. Sadržaj nerastvorljivih vlakana u semenkama čia pomaže u omekšavanju vaše stolice na načine za koje se, kako primećuje Klivlendska klinika, pretpostavlja da imaju laksativan efekat.

4. Sok od suvih šljiva

“Sok od suvih šljiva sadrži sorbitol, prirodni laksativ koji takođe može izazvati gasove kod ljudi. Pijenje soka od suve šljive je povezano sa boljim probavnim ishodima”, kaže Manaker. Jedna studija koja je procenjivala efekte soka od suvih šljiva, zaključila je da je ovaj napitak siguran i prirodan izbor pića, posebno u slučajevima hroničnog zatvora. U studiji objavljenoj u „American Journal of Gastroenterology“, ovi istraživači su otkrili da „unos suve šljive značajno smanjuje tvrdu stolicu, dok povećava normalnu, a ne povećava vodenastu stolicu. Unos suvih šljiva je takođe poboljšao subjektivne tegobe na zatvor i tvrdu stolicu, bez promena nadimanja, dijareje, hitne potrebe za defekacijom.

5. Aloe vera sok

“Aloe vera sadrži veliki broj antioksidanata i može pomoći da se ubrza pokretljivost creva, što može poboljšati zatvor”, rekla je ranije Paulina Li za EatThis.  Takođe deluje umirujuće na creva i može da smanji upalu, čime potencijalno podržava simptome nadimanja. Postoje neka istraživanja koja sugerišu da aloe vera deluje kao laksativ, kaže Tomason.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.