U trendu

Nije svejedno: Kardiolog kaže da je ovaj popularni sir odličan za zdravlje srca

Ko ima kardiovaskularne tegobe, izbegava da jede sireve. Ali postoji jedan koji je dozvoljen.

Za zdravlje srca, treba izbegavati sir. Međtim, kardiolog kaže da postoji i zdrava opcija koja je veoma ukusna.

„Neke namirnice, poput onih s visokim sadržajem zasićenih masnih kiselina i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti“, rekao je kardiolog dr Čeng Han Čen. Ističe da je biljna ishrana sa velikom količinom vlakana i malo zasićenih masti korisna za zdravlje srca.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrijum, kardiolog tvrdi da može biti deo ishrane zdrave za srce, ali pod ovim uslovom: „Sir koji odaberete ne bi trebalo da ima mnogo zasićenih masnoća i natrijuma i treba ga jesti umereno.“

Otkrio je i jednu vrstu sira koja je dobra za zdravlje srca: „Mocarela je dobar izvor proteina i kalcijuma i sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju creva i imunitetu. Sveža mocarela ima manje zasićenih masti i natrijuma od ostalih sireva“, kaže dr Čen.

U 28 g mocarele ima više od 6 g proteina, 143 mg kalcijuma, 138 mg natrijuma i oko 4 g zasićenih masti. Ipak, treba čitati deklaraciju. „Treba izbegavati mocarelu s previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak, između ostalog“, zaključio je kardiolog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.