U trendu

Nije uvek štetna: Razlozi zašto treba da pijete KAFU

Kafa nas razbuđuje, povećava nam koncentraciju i diže nam nivo energije kada nam je to najpotrebnije. To, međutim, nisu jedine koristi od ispijanja ovog napitka, postoji još dosta razloga da nastavite da pijete kafu.

Kao kompleksna mešavina aktivnih supstanci, kafa blagotvorno utiče na naš kardiovaskularni i centralni nervni sistem, ali i digestivni trakt.

Kafa takođe sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatornu, antioksidativnu i antiproliferativnu aktivnost, što pomaže u prevenciji određenih oblika tumora mozga.

Jedna japanska studija, u kojoj je učestvovalo čak 106.324 ljudi, otkrila je da redovno konzumiranje kafe značajno smanjuje rizik od pojave ove teške bolesti, a posebno kod osoba koje piju više od tri kafe dnevno.

Ista veza je primećena i između čestog konzumiranja kafe i pojave Parkinsonove bolesti.

Postoje dokazi i da kafa poboljšava dugoročno pamćenje, što je posebno važno za starije osobe, koje sve manje mogu da se oslanjaju na svoje kognitivne sposobnosti.

Ovaj popularni napitak takođe je vaš saveznik u borbi protiv šećerne bolesti, a poznato je i da on smanjuje rizik pojave Alchajmerove bolesti.

Ukupno gledano, kafa je dobra za vaš organizam, zbog čega bi trebalo da nastavite i dalje da je konzumirate ako ste njen ljubitelj.

Jedini problem u vezi nje je što može izazvati nesanicu, ali to se lako rešava, ako smanjite svoju dnevnu dozu ili se uzdržite od pijenja kafe u periodu od 6 sati pre odlaska u krevet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.