U trendu

Noćni košmari kod odraslih

Iako se noćne more češće dešavaju deci, svaka druga odrasla osoba povremeno ima noćne košmare. Tačna učestalost košmara je neizvesna, ali se smatra da između 2% i 8% odraslog stanoviništva redovno pati od njih.
Da li vam košmari izazivaju veliku nelagodu? Da li vam redovno prekidaju snove? Ako je tako, važno je da utvrdite šta je uzrok noćnih mora da biste mogli smanjiti njihovu učestalost.
Šta su to košmari?
To su realistični uznemirujući snovi koji vas mogu probuditi iz dubokog sna. Od njih se često desi da srce počne jako da vam kuca. Košmari se najčešće javljaju tokom faze sna koju karakterišu brzi pokreti očiju (rapid eye movement – REM) . Pošto periodi ove faze sna postaju duži kako noć odmiče, košmari se najčešće javljaju u ranim jutarnjim časovima.
Predmet noćnih mora varira od osobe do osobe. Ipak, postoje neki zajednički košmari koje doživljava većina ljudi. Na primer, mnogo odraslih često sanja kako nije u stanju da trči i pobegne od neke opasnosti ili kako pada sa velike visine. Sa druge strane, osobe koje su pretrpele neke traumatske događaje, kao što su napad ili saobraćajna nesreća, mogu imati ponovljene more o svom neprijatnom iskustvu.
Za razliku od košmara, mnoge odrasle osobe povremeno imaju noćne strahove, iako se i oni češće javljaju kod dece. Ovi strahovi se dešavaju kroz osećanja, a ne kroz snove, pa se osobe sa noćnim strahovima najčešće ne sećaju zašto su uplašene kada se probude.
Šta uzrokuje košmare kod odraslih?
Košmari kod odraslih često dolaze spontano, ali mogu biti uzrokovani i različitim faktorima, kao i poremećajima.
Neki ljudi imaju noćne more zato što su jeli neposredno pre spavanja, što može ubrzati metabolizam i signalizirati mozgu da bude aktivan. Određeni lekovi takođe mogu da doprinesu pojavi košmara. U te lekove spadaju antiderpesivi i narkotici, kao i neki lekovi za lečenje krvnog pritiska.
Promena lekova i uzimanje supstanci kao što je alkohol, takođe mogu izazvati košmare. Ako primetite razliku u učestalosti košmara nakon promene lekova, porazgovarajte sa lekarom.
Nedostatak sna može doprineti pojavi košmara kod odraslih, a to je često i razlog zašto neke osobe nemaju dovoljno sna. Iako je to moguće, još uvek nije potvrđeno da ovaj krug događaja može dovesti do košmarnih poremećaja.
Postoje i psihički pokretači košmara. To su anksioznost, depresija, kao i posttraumatski stresni poremećaj, koji često izaziva hronične i periodične košmare kod nekih osoba.
Košmari kod odraslih mogu biti uzrokovani i određenim poremećajima spavanja, poput sindroma nemirnih nogu ili sindroma apneje koji izaziva ometano disanje tokom sna. Osobe koje imaju rođake sa košmarnim poremećajima, imaju veću verovatnoću da ih i sami imaju.
Napomena
Ukoliko često imate košmarne snove ili nesanicu, obratite se lekaru – nemojte sami uzimati lekove ni koristiti tuđa iskustva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.